Składniki: (6 porcji) Sola filet – ok. 1 kg Cetfish – 300 g Krewetki – 200 g Marchew – 250 g Por – 100 g Szpinak św. – 2 pęczki Koniak Martell – 150 ml Pieprz biały – do smaku Sól – do smaku Ziemniaki – 800 g Śliwka – 700 g Porto – 100…
Tag: kuchnie regionalne
Sałatki
Sałatka z kalafiorów
by Lila • • 0 Comments
Składniki: 60 dag kalafiorów 10 dag pieczarek tłuszcz 100 ml śmietany natka pietruszki 2 dag orzechów włoskich bez łupin (niekoniecznie) 3 dag sera żółtego sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: Kalafior ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odsączyć, ułożyć na półmisku. Pieczarki oczyścić, opłukać drobno pokrajać, usmażyć, połączyć…
Porady i Ciekawostki
Żywność która leczy
by marek • • 0 Comments
Wielu pacjentów narzeka na brak pieniędzy na lekarstwa. Prostsza i tańsza jest zmiana diety i wzbogacenie jej w odpowiednie produkty. Zainteresowanie żywnością funkcjonalną o udowodnionym naukowo korzystnym wpływie na zdrowie jest coraz większe. Dzięki jej zastosowaniu można skutecznie zapobiegać chorobom cywilizacyjnym takim jak: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby serca czy nadciśnienie tętnicze. Koncepcja żywności funkcjonalnej…