Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia wędkarska

Miętus w śmietanie zapiekany.

Skład: miętusa łyżka masła 1 mała cebula szklanka dobrej śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wyfiletować. Cebulę obrać pokroić w kostkę. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układać warstwami rybę, cebulę i wiórka masła. Każdą warstwę przyprawić. Podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika. Gdy ryba dochodzi zalać wszystko śmietaną i ponownie wstawić…

Sorbet Margarita Jalapeno

Skład:1 szklanka wody 1/2 cukru 2 papryki jalapeno przekrojone wzdłuż i bez pestek 1/2 szklanki tequila 1/4 szklanki świeżego soku z lime (może można zastąpić cytrynowym, ale lime ma specjalny smak) 1/4 szklanki Triple Sec lub inny pomarańczowy likier ósemki lub plasterki lime do dekoracji (niekoniecznie) Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z cukrem do rozpuszczenia, skręcić…

Sorbet cytrynowy.

Skład:(na 6 porcji) skórka z cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki i w poprzek, aby uzyskać malutkie kwadraciki szklanka wody pół szklanki cukru pół szklanki soku z cytryny pół szklanki wody mineralnej lub seltzer 1 białko sztywno ubite 1 dłuższy pasek/skręt skórki cytrynowej do dekoracji Sposób przyrządzenia: Wodę z cukrem i posiekaną skórką gotować 5 min.,…

Deser włoski.

Skład: 3 duże żółtka 1/8 szklanki cukru (kilka łyżek) 2 łyżki wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: Wymaga pewnej wprawy w wykonaniu. Polega to na tym, aby ubić żółtka z cukrem i winem na parze do uzyskania gęstego kremu bez zrobienia słodkiej jajecznicy. Najpierw ubić na zimno w metalowej misce wszystkie składniki, następnie ustawić na garnku z…