Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru,
- 100 g margaryny.
- 1 jajo,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa serowa:
- 1 kg sera białego mleczno-maślankowego,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jaj,
- 4 łyżki śmietany,
- 1duży budyń śmietankowy (lub waniliowy)100 g rodzynek50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 100 g margaryny.
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Ze wszystkich podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować 3 kule, włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Masa serowa:Ser zmielić 2 razy, dodać cukier, żółtka, śmietanę, aromat, wsypać budyń. Utrzeć mikserem na puszystą masę. Do masy serowej dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę cytrynową. Białka ubić, połowę piany dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto. Pozostałą pianę z białek jeszcze raz ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną. Rozłożyć na wierzchu masy serowej.
Kruszonka: Masło posiekać nożem z mąką, dodać cukier, rozetrzeć rękami, żeby powstała sypka kruszonka. Kruszonką posypać sernik.
Wstawić do nagranego piekarnika, piec ok. 45-50 minut przy 180 st.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.