Składniki: puszka osączonego tuńczyka ½ szklanki posiekanego ogórka kiszonego pęczek pokrojonej drobniutko dymki 15 dkg białego sera 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Tuńczyka wymieszać z ogórkami, cebulką dymką, białym serem, majonezem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze smakuje z krakersami. Przepis na…
Tag: krakersy
Listy
Pasta z kaparami i wędzoną rybą
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 średnie ugotowane ziemniaki ½ szklanki posiekanych korniszonów 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka przyprawy curry 2 łyżki kaparów 1 posiekana czerwona papryka 1 oczyszczona wędzona makrela sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki rozgnieść z majonezem i przyprawą curry, dodać posiekane korniszony, kapary, czerwoną paprykę i posiekaną makrelę. Doprawić do smaku solą i dużą…
Listy
Pasta do pieczywa z bazylią i pestkami dyni
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: pęczek bazylii 4-5 ząbków czosnku 1 mały serek homogenizowany 4 łyżki śmietany 18% 1 szklanka pestek dyni sól, pieprz i gałka muszkatołowa Sposób przyrządzenia: W szklanej salaterce zmiksować wszystkie składniki pasty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doskonale smakuje z białym pieczywem. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna
Listy
Udka kurczaka w pikantnej skorupce
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 6 udek z kurczaka ½ kg paprykowych pikantnych krakersów 1 łyżka ziaren pieprzu ½ litra jogurtu naturalnego Sposób przyrządzenia: Udka umyć, osączyć na papierowym ręczniku, wyjąć kości i pokroić na paski różnej grubości. Do miski wlać jogurt, włożyć kawałki kurczaka i odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Na stolnicy rozdrobnić wałkiem krakersy, dodać…
Listy
Piersi z kurczaka w pikantnej panierce
by Gosia Borowczak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 1 duży kubek maślanki 3 paczki pikantnych krakersów 1 szklanka płatków kukurydzianych sól, pieprz, ostra mielona papryka do smaku Sposób przyrządzenia: Piersi z kurczaka umyć, osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w grubsze kawałki. Do miski wlać maślankę, włożyć kawałki piersi z kurczaka i odstawić w chłodne miejsce na…