Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: konfitury

Pomidory w oliwie.

Skład, sposób wykonania: Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na grubsze plastry. Do wyparzonego słoika wrzucamy warstwę pomidorów, przesypujemy ją lekko solą i wlewamy łyżkę oleju. Następne warstwy tak samo. Zakręcamy i pasteryzujemy 30 min. Świetne do sosów, sałatek, zup.

Tarta dzika róża.

Ostatnio wspomniałam o tartej róży. Cóż to takiego? Już wyjaśniam i podaję, jak ją zrobić (a ten przepis znalazłam kiedyś w książeczce p. Ireny Gumowskiej "Owoce dziko rosnące"). Suche i przebrane płatki róży ucierać z cukrem: garść płatków, 1 łyżka cukru. I tak aż do wyczerpania płatków z róży. Na koniec dodać albo sok z…

Śliwki ala korniszony

Skład: 2 kg węgierek 1/2 kg cukru 3/4 litra octu 6% 2 listki laurowe 10 ziarnek ziela angielskiego 5 ziarnek pieprzu 5 goździków szczypta imbiru sól Sposób wykonania: Zagotować ocet z cukrem, solą i korzeniami. Umyte i wytarte do sucha śliwki nakłuć kilka razy szpilka., zalać ciepłym roztworem i zostawić na noc w szklanym lub…