Skład, sposób wykonania: Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na grubsze plastry. Do wyparzonego słoika wrzucamy warstwę pomidorów, przesypujemy ją lekko solą i wlewamy łyżkę oleju. Następne warstwy tak samo. Zakręcamy i pasteryzujemy 30 min. Świetne do sosów, sałatek, zup.
Tag: konfitury
Przetwory domowe
Tarta dzika róża.
by framboise • • 1 Comment
Ostatnio wspomniałam o tartej róży. Cóż to takiego? Już wyjaśniam i podaję, jak ją zrobić (a ten przepis znalazłam kiedyś w książeczce p. Ireny Gumowskiej "Owoce dziko rosnące"). Suche i przebrane płatki róży ucierać z cukrem: garść płatków, 1 łyżka cukru. I tak aż do wyczerpania płatków z róży. Na koniec dodać albo sok z…
Przetwory domowe
Wiśnie deserowe w alkoholu
by A. • • 2 komentarze
Przetwory domowe
Śliwki ala korniszony
by A. • • 0 Comments
Skład: 2 kg węgierek 1/2 kg cukru 3/4 litra octu 6% 2 listki laurowe 10 ziarnek ziela angielskiego 5 ziarnek pieprzu 5 goździków szczypta imbiru sól Sposób wykonania: Zagotować ocet z cukrem, solą i korzeniami. Umyte i wytarte do sucha śliwki nakłuć kilka razy szpilka., zalać ciepłym roztworem i zostawić na noc w szklanym lub…
Przetwory z ogórków
Sałatka ogórkowo-pomidorowa na zimę
by A • • 3 komentarze
Skład: – ogórki – pomidory – cebula – przyprawy proporcje dowolne Sposób wykonania: Dość duże ogórki ale jeszcze o małych ziarnach obrać i pokroić jak na mizerie. Małe jędrne pomidory pokroić na ćwiartki. Na dno słoika dać po 5 ziaren pieprzu i ziela ang., 1 listek laurowy, troszkę gorczycy a na przyprawach układać warstwami pomidory…

