Składniki: 2 kg wiśni, 2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Dorodne owoce wiśni umyć, osączyć, wydrylować. Włożyć do rondla, przesypać cukrem i zostawić do natsępnego dnia. Wiśnie z cukrem doprowadzić do wrzenia i smażyć na małym ogniu 5 min, nie mieszając. Zdjąć szumowiny. Odstawić z ognia i wystudzić. Smażenie i studzenie powtórzyć 5 razy – w…
Tag: konfitura
Ciastka
Ciastka migdałowe
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 30 dag migdałów, 30 dag cukru pudru, 30 dag mąki, 30 dag masła, 6 jajek, 6 łyżek konfitur morelowych. Sposób przygotowania: Utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo mąkę i pokrojone drobno migdały nie przestając ucierać ciasta. Upiec 6 blaszek cienkich placków. Posmarować je kremem zrobionym z piany ubitej na sztywno z sześcioma…
Ciastka
Różane rożki.
by framboise • • 0 Comments
Skład: 3 szkl. mąki 25 dag masła 1 szkl. śmietany konfitury różane (może być tarta róża) cukier puder Sposób przyrządzenia: Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią i włożyć na ok. dwie godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować na…