Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawy

Kawa przepalanka

Składniki: filiżanka zaparzonej kawy cukier wódka bita śmietana Sposób wykonania: Cukier wsypać do rondelka i podgrzewać aż się rozpuści, wówczas wlać wódkę i dokładnie wymieszać i przelać do filiżanki. Uzupełnić zaparzoną kawą i udekorować bitą śmietaną.

Banana Cafe

Składniki: 2 banany ¼ litra mocnej, zimnej kawy ¼ litra zimnego mleka 30 g cukru plasterki banana do dekoracji 4 listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: Obrane banany pokroić na mniejsze kawałki. Wlać do nich kawę oraz mleko i dodać cukier. Całość dokładnie zmiksować. Gdy składniki się połączą przelać do szklanki. Udekorować kawałkami banana i…

Amaretto Iced Coffee

Składniki: 500 ml lodów waniliowych ½ litra mocnej, zimnej kawy 4 łyżki likieru Amaretto 200 g śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu 1 op. cukru waniliowego drobno pokruszone orzeszki Sposób wykonania: Do każdej szklanki włożyć po gałce lodów. Następnie polać je amaretto i zalać całość kawą. Natomiast śmietanę ubić dodatkiem cukru waniliowego i udekorować nią kawę.…

Kawa z koniakiem

Składniki: 1 łyżka startej skórki pomarańczy 20 ml koniaku 1/8 litra mocnej, gorącej kawy 2 łyżki bitej śmietany 1 kieliszek likieru pomarańczowego 1 skórka pomarańczy Sposób wykonania: Skórkę pomarańczową zalać koniakiem i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wlać jeszcze kawę. Następnie bitą śmietanę wymieszać z likierem i nałożyć ja na powierzchnię kawy.