Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawy

Kawa z morelami i likierem

Składniki: 6 łyżeczek kawy 4 łyżeczki cukru 8 moreli 4 łyżki likieru morelowego 125 g śmietany kremówki 100 g orzechów pistacjowych Sposób wykonania: Kawę zaparzyć w 700 ml wody. Następnie doprawić do smaku cukrem i odstawić do schłodzenia. W miedzy czasie morele pokroić na małe kawałki i zalać likierem. Następnie morele przełożyć do filiżanek i…

Kawa z owocami

Składniki: 100 g melona 1 banan 50 ml sznapsa wiśniowego 2 filiżanki kawy 2 kulki lodów 2 figi wiórki migdałowe Sposób wykonania: Obranego melona i banana zmiksować po czym dodać sznaps, kawę oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i przelać do dwóch kieliszków. Dobrze schłodzić w lodówce. Wówczas dodać jeszcze lody. Udekorować kawałkami fig i wiórkami…

Kawa z lodami

Składniki: 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 op cukru waniliowego ½ op lodów waniliowych ½ op lodów orzechowych 120 ml koniaku Sposób wykonania: Kawę rozpuszczalną zalać 2 filiżankami gorącej wody. Wówczas dodać jeszcze cukier waniliowy do smaku i odstawić do ostygnięcia. Następnie gałki lodów ułożyć w dwóch szklankach i polać je kawą. Następnie wrzucić kostki lodu…

Kawa z bitą śmietaną i tequilą

Składniki: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 2 łyżki zimnej wody 2 pokruszone goździki 1 szczypta cynamonu 1 szczypta imbiru 1 kubek bitej śmietany 2 filiżanki gorącej kawy kilka kropel tequili Sposób wykonania: Do kawy dodać cukier oraz wodę i mieszać do momentu aż się spieni. Wówczas dodać imbir, goździki i cynamon. Na sam…

Kawa z likierem jajecznym

Składniki: 6 łyżeczek mielonej kawy 80 ml likiery jajecznego 250 ml soku pomarańczowego 8 łyżeczek cukru trzcinowego 4 plasterki  pomarańczy melisa Sposób wykonania: Kawę zaparzyć gdy ostygnie dodać do niej likier oraz sok pomarańczowy. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem. Udekorować plasterkami pomarańczy i listkami melisy.