Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawa

Kawa z jajeczną masą

Składniki : 2 jajka 2 żółtka 15 dag cukru ½ l mleka wanilia 1 łyżka kawy Sposób wykonania: Jajka utrzeć z dodatkiem cukru po czym wymieszać z zaparzoną kawą. Następnie całość zamrozić, zmiksować i ponownie zamrozić. Następnie przelać do szklanki i udekorować bitą śmietaną.

Kawa, czekolada i likier pomarańczowy

Składniki : kawa mleko czekolada 100 g likieru pomarańczowego curacao 1/8 l bitej śmietany Sposób wykonania: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, które zalać mlekiem i podgrzać aby czekolada się rozpuściła. Następnie kawę podgrzać i wymieszać z likierem pomarańczowym. Kawę przelać do filiżanek, udekorować bitą śmietaną oraz czekoladą.

Kawa mojej mamy

Składniki: 2 łyżeczki zmielonej kawy goździk szczypta cynamonu  szczypta cukru  250 ml wody Sposób wykonania: Kawę, goździk, cynamon oraz cukier podlać odrobiną wody i dokładnie utrzeć po czym podgrzewać na małym ogniu uzupełniając całość wodą. Następnie zestawić z ognia a gdy ostygnie ponownie podgrzać. Przed podaniem przecedzić przez sito.

Kawa z kieliszkiem koniaku

Składniki: 2 filiżanki espresso 2 małe kieliszki koniaku 2 łyżeczki brązowego cukru świeża bita śmietana Sposób wykonania: Koniak przelać do miseczki, podgrzać go po czym zapalić, wówczas dodać cukier oraz kawę. Całość wymieszać i udekorować bitą śmietaną.