Składniki : 2 jajka 2 żółtka 15 dag cukru ½ l mleka wanilia 1 łyżka kawy Sposób wykonania: Jajka utrzeć z dodatkiem cukru po czym wymieszać z zaparzoną kawą. Następnie całość zamrozić, zmiksować i ponownie zamrozić. Następnie przelać do szklanki i udekorować bitą śmietaną.
Tag: kawa
Listy
Kawa, czekolada i likier pomarańczowy
by Paulina • • 0 Comments
Składniki : kawa mleko czekolada 100 g likieru pomarańczowego curacao 1/8 l bitej śmietany Sposób wykonania: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, które zalać mlekiem i podgrzać aby czekolada się rozpuściła. Następnie kawę podgrzać i wymieszać z likierem pomarańczowym. Kawę przelać do filiżanek, udekorować bitą śmietaną oraz czekoladą.
Listy
Kawa z czekoladą i bitą śmietaną
by Agata • • 0 Comments
Składniki : 10 dag gorzkiej czekolady 1/8 l bitej śmietany 1 l mocnej gorącej kawy cynamon gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej po czym wymieszać z bitą śmietaną i rozdzielić na filiżanki. Zalać je gorącą kawą i posypać gałką muszkatołową oraz cynamonem.
Listy
Kawa mojej mamy
by Ola • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżeczki zmielonej kawy goździk szczypta cynamonu szczypta cukru 250 ml wody Sposób wykonania: Kawę, goździk, cynamon oraz cukier podlać odrobiną wody i dokładnie utrzeć po czym podgrzewać na małym ogniu uzupełniając całość wodą. Następnie zestawić z ognia a gdy ostygnie ponownie podgrzać. Przed podaniem przecedzić przez sito.
Listy
Kawa z kieliszkiem koniaku
by Ewa • • 0 Comments
Składniki: 2 filiżanki espresso 2 małe kieliszki koniaku 2 łyżeczki brązowego cukru świeża bita śmietana Sposób wykonania: Koniak przelać do miseczki, podgrzać go po czym zapalić, wówczas dodać cukier oraz kawę. Całość wymieszać i udekorować bitą śmietaną.