Oskrobać młode kartofle łyżką na parę minut przed gotowaniem, gdy bowiem leżą dłużej, tworzy się na nich druga skórka, włożyć je w garnek żelazny lub rondel, na kartofle zaś włożyć dużą łyżkę masła, trochę siekanej pietruszki, a lepiej koperku, soli, przykryć mocno i postawić na blasze na wolnym ogniu na ½ godziny. Jeżeli garnuszek mały,…
Tag: kartofle
Dodatki
Kluski „zbójeckie” z surowych kartofli.
by marek • • 0 Comments
Zupy
Kartoflanka inaczej.
by Bazylia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 5 szklanek rosołu (może być z kostki) 15 dag szynki wołowej 1/2 pojemnika kwaśnej śmietany 2 cebule 1 czubata łyżka masła lub margaryny 2 pory sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przyrządzenia: 1. W garnku rozgrzać tłuszcz i poddusić na nim cebulę i ziemniaki obrane i pokrojone. 2. Dolać rosół, zagotować i…