Składniki: 100g masła 2 szklanka mąki 2 żółtka 1/4 szklanka cukru sok z 3 pomarańczy 1/4 szklanka cukru 60g roztopionego masła 5 ubitych jaj sól, cukier Sposób przyrządzenia: Masło posiekaj i połącz z mąką, dodaj żółtka, sól i cukier. Zmiksuj. Naczynie do pieczenia posmaruj masłem. Ułóż ciasto. Połącz sok z cukrem, rozpuszczonym masłem i ubitymi…
Tag: karnawałowe
Sałatki
Selerowa sałatka z ananasem
by Sylwia • • 1 Comment
Składniki: 1słoik marynowanego selera 1mała puszka ananasa 20dkg szynki konserwowej lub kurczaka wędzonego 1 puszka kukurydzy 1 lub 2 jabłka najlepiej twarde i słodkie 2 średnie pory tylko białą cześć 4 jajka na twardo 20dkg żółtego sera sól, pieprz majonez Sposób przyrządzenia: Seler, kukurydze, ananasy odcedzić(w razie potrzeby pokroić) Szynkę, jabłka i jajka pokroić w…
Ciastka
Ciasteczka orzechowe -mniam
by Molka 007 • • 0 Comments
Składniki :3/4 szklanki tłuczonych orzechów3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego 150 g margaryny Sposób przyrządzenia:Orzechy utłuc drobniutko, rozetrzec z mąką, cukrami, margaryną, i proszkiem do pieczenia na gładka masę. Wyrobic ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka lub jeśli masa nie była wystarczająco utarata, a ja taką z wyczuwalnymi kawałkami…
Zupa cebulowa
Włoska zupa cebulowa
by muchowa • • 0 Comments
Składniki: ½ kurczaka 2 szklanki mleka 2 żółtka łyżka margaryny 2 marchewki 2 pietruszki ½ selera 40 dkg cebuli 4 łyżki ryżu natka pietruszki przyprawy Sposób przyrządzenia: Przygotowanie wywaru : dwie ćwiartki kurczaka gotować pod przykryciem co najmniej pół godziny . Warzywa dodać do drobiowego wywary i gotować do miękkości. Odcedzić . Przygotowanie zupy :…
Zupy
Zupa z serków topionych
by muchowa • • 0 Comments
Składniki: 3 kostki serka topionego 2 litry wywaru 0,25 kg mięsa mielonego 2-3 ziemniaki ½ łyżeczki ziół prowansalskich warzywa mrożone lub świeże papryka mielona sos tabasco natka pietruszki 1 starta cebula 2 ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Do wywaru dodać serki. Mielone podsmażyć, ziemniaki pokroić. Do gotującego się wywaru dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich oraz mielone.…