Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kapusta

Sałatka kapuściana

Składniki: kawałek kapusty białej kawałek kapusty czerwonej pół selera 1-2 marchewki cebula 2 łyżki majonezu cukier sól Sposób wykonania: Kapusty poszatkować, seler zetrzeć na tarce, marchewkę pokroić na plasterki a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić do smaku majonezem, solą oraz cukrem.

Sałatka z kapusty i rodzynek

Składniki: 50 dag czerwonej kapusty 2 winne jabłka kieliszek wytrawnego czerwonego wina łyżka rodzynków 2 łyżki oliwy  sok z cytryny cukier  sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, obrane jabłka zetrzeć na tarce. Skropić całość winem i posypać rodzynkami. Doprawić do smaku oliwą, sokiem z cytryny oraz solą.

Sałatka z kapusty i śliwek

Składniki: 30 dag kapusty pekińskiej jabłko cebula 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich 3 ząbki czosnku ćwierć szklanki majonezu 2 łyżki śmietany natka pietruszki sok z cytryny pieprz sól Sposób wykonania; Kapustę poszatkować, obrane jabłko pokroić w kostkę a cebulę posiekać. Następnie dodać jeszcze śliwki i posikany czosnek. Następnie majonez wymieszać ze śmietaną, sokiem z cytryny,…

Sałatka z kapusty z jajkiem

Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 jajko 1 łyżka musztardy 125 ml oliwy 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 2-3 łyżki startego na grube wióry parmezanu Sposób wykonania: Kapustę poszatkować. Jajko ugotować na twardo i pokroić na cząstki. Następnie musztardę wymieszać z oliwą oraz sokiem z cytryny i polać sałatkę. Na koniec posypać parmezanem.

Surówka z kapusty, jabłka i marchwi

Składniki: kapusta biała 1 duża marchew 1 jabłko mała cebulka sok z cytryny natka pietruszki majonez sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, marchew i jabłko zetrzeć na tarce a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie majonez wymieszać z sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki po czym polać sałatkę.