Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kalarepa

Surówka z kalarepy i jabłka

Składniki: 3-4 szt  kalarepy 2 jabłka 1 kwaszony ogórek 4 łyżki oleju 1/2 butelki jogurtu sól cukier zielenina Sposób wykonania: Obraną kalarepę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać ogórka pokrojonego w drobną kostkę. Następnie dodać jogurt, olej oraz sól i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszać i posypać posiekaną zieleniną.

Sałatka z kalarepy i rzodkiewek

Składniki: pół główki sałaty 6 rzodkiewek młoda kalarepka sól 4 łyżki śmietany pieprz garść rzeżuchy Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokroić w plasterki a kalarepkę w słupki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie śmietanę doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę. Na koniec posypać całość posiekaną rzeżuchą.

Sałatka z jajek z kalarepą

Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 20 dag ugotowanej kalarepy 4 łyżki zieleniny 10 dag jabłek 3/4 szklanki kefiru sok z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Kalarepę pokroić w plasterki, jajka na cząstki, obrane jabłka w kostkę a zieleninę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Kefir doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny…

Kalarepa duszona w słodkiej śmietanie

Składniki: 3 kalarepy 1 łyżka masła 3 łyżki słodkiej śmietany ½ pęczka koperku sól cukier Sposób wykonania: Obraną kalarepę pokroić w słupki, która wrzucić na patelni z  rozgrzanym  masłem. Podlać odrobiną wody i pospać ½ łyżeczką soli. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem  około 10 minut. Po tym czasie dodać jeszcze śmietanę i doprawić do…

Surówka z rzodkiewek i kalarepy

Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 2 kalarepy 100 ml kwaśnej  śmietany 1 pęczek koperku sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Obrane kalarepy i rzodkiewki zetrzeć na tarce a koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając jeszcze śmietanę. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny.