Składniki: 25 dag gorzkiej czekolady 10 dag masła 6 łyżek ciemnego piwa 12 dag cukru pudru 12 dag zmielonych migdałów 2 łyżki posiekanych rodzynek kakao w proszku Sposób wykonania:Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.Następnie nie przerywając mieszania wlewać stopniowo piwo, wsypać rodzynki, cukier oraz migdały.Gdy powstania gładka masa, zestawić z ognia i ostudzić…
Tag: kakao
Kawa
Kawa po brazylijsku z rumem
by Bartosz Urbaniak • • 0 Comments
Składniki:• 8 łyżeczek zmielonej kawy• łyżeczka kakao• 1 łyżeczka cukru• 4 kieliszki rumu• ½ szkl. śmietanki• 2 szkl. wody Sposób wykonania:Kakao zalać gorącą woda i posłodzić do smaku po czym wsypać kawę.Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania.Gorącą kawę przelać do filiżanek.Następnie podgrzać rum i wlać do każdej filiżanki.Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.
Kawa
Kawa z kakaem
by Jagoda Borowska • • 0 Comments
Składniki: 6 łyżeczek zmielonej kawy 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki kakao 4 filiżanki wody ½ szkl. śmietanki cukier cukier waniliowy Sposób wykonania:Kawę, cukier oraz kakao zalać zimną wodą po czym podgrzewać.Gdy woda zacznie się gotować szybko zdjąć z ognia i rozlać do filiżanek.Dodać trochę cukru waniliowego oraz udekorować śmietaną ubitą z cukrem.
Kawa
Kawa z Afryki
by Martyna Sikora • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. wody 2 łyżeczki kawy płaska łyżeczka kakao łyżeczka cukru ½ kieliszka koniku cynamon Sposób wykonania:Kawę, cynamon, kakao oraz żółtko zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania.Gdy kawa sie zagotuje dodać koniak, wymieszać i podawać.