Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jogurt

Sos Janiny

Składniki: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki soku z cytryny cukier szczypta imbiru Sposób wykonania: Jogurt wymieszać ze śmietaną oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku cukrem oraz imbirem i polać sosem sałatkę.

Sałatka jogurtowa z marchewką

Składniki: 1 ½ kubka jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 2 marchewki 2 pęczki dymki 115 g liści kapusty 1/3 szkl. rodzynek ½ szkl nerkowców 16 zielonych winogron ½ łyżeczki soli 1 łyżka posiekanej mięty Sposób wykonania: Obraną marchewkę pokroić w plasterki, dymkę posiekać, a kapustę poszatkować. Całość wymieszać i dodać jeszcze rodzynki, nerkowce oraz winogrona.…

Napój z persimmona

Składniki: 2 szklanki zmiksowanego miąższu persimona 1 szklanka zagęszczonego mleka lub jogurtu cukier do smaku 1 litr wody mineralnej gazowanej Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki schłodzić przed wymieszaniem. Zimne składniki napoju zmiksować w odpowiednio dużym naczyniu, podawać natychmiast po przyrządzeniu.

Napój jogurtowo- morelowo-marchewkowy

Składniki: 6 opakowań jogurtu naturalnego ½ kg marchewki 1 słoiczek dżemu morelowego 5 łyżek cukru sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z dżemem morelowym, jogurtem i cukrem do smaku. Podawać schłodzony w lodowych pucharkach z biszkoptami. Doskonały, gęsty i pożywny napój…

Marynata do potraw z dziczyzny

Składniki: 1 opakowanie jogurtu naturalnego 6-7 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki zioła/tymianek, rozmaryn/ Sposób przyrządzenia: Do szklanej salaterki wlać jogurt naturalny około 1/2 litra, dodać świeże zioła ,tymianek i rozmaryn. Czosnek obrać i pokroić w plasterki delikatnie wymieszać z jogurtem i mięsem z dziczyzny. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Piec na grillu.