Składniki: 4 surowe średniej wielkości buraczki/ starte na dużych oczkach/ 1 pokrojony w plasterki świeży ogórek 2 łyżki pokrojonych ziół / koperek, bazylia, pietruszka, szczypiorek/ 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oleju sałatkowego Sposób przyrządzenia: Olej wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą, wylać na buraczki i wymieszać. Plasterki ogórków ułożyć dookoła…
Tag: jarzynowa
Listy
Sałatka tropikalna Danuty
by Danuta Świda • • 0 Comments
Składniki: 2 duże pomidory 1 papaja ćwiartka ananasa 1 dojrzałe mango 2 cytryny 5 dkg cukru 3 pomarańcze ½ szklanki wody 1 grejpfrut Sposób przyrządzenia: Pomarańcze i grejpfruta pokroić w małe cząstki, mango, ananasa, i papaję pokroić w kostkę, dodać zmiksowane pomidory, sok z cytryn i wodę, posłodzić i delikatnie wymieszać. Przełożyć do szklanych pucharków…
Listy
Sałatka Oliviera
by Alicja Nowak • • 0 Comments
Składniki:
-
- ½ kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- ½ kg ugotowanej marchewki
- ½ kg ugotowanych buraczków
- ½ kg kiszonych ogórków
- 3 średnie cebule
- ½ kg świeżych ogórków
- 1 puszka konserwowego groszku
- 4 jabłka
- 6 ugotowanych jajek
- 30 dkg kiełbasy
- 1 słoik majonezu
- sól, pieprz do smaku
Listy
Sałatka z czerwonej kapusty z owocami
by Darek Kieca • • 0 Comments
Składniki: 15 dkg czerwonej poszatkowanej kapusty 1 jabłko pokrojone w plasterki 1 pomarańcz podzielony na części 1 banan obrany, pokrojony w plasterki ananasy z puszki, osączone, pokrojone w kostkę sok z cytryny 3 łyżki octu winnego 4 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Poszatkowaną czerwoną kapustę zagotować w 2 litrach wody, wlać ocet,…
Listy
Szparagi z parmezanem
by Dominika Osuch • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg szparagów 1 łyżeczka parmezanu 1 łyżka soli 1 łyżeczka i 10 dkg masła ½ łyżeczki cukru sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Szparagi obrać cienko, odkroić twarde końce, ułożyć w wiązki, związać nitką. Skórki i odcięte części gotować około 10 minut w 1 litrze wody. Ugotowane przełożyć na lnianą ściereczkę, wystudzić, dokładnie…