Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jajko

Farsz z twarożkiem do ziemniaków

Składniki: 25 dag twarogu łyżka bitej śmietany sól pieprz rzodkiewka 2 łyżki posiekaj natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku ząbek czosnku Sposób wykonania: Twaróg rozdrobnić widelcem po czym dodać do niego rzodkiewkę pokrojoną w kosteczkę, posiekany czosnek oraz posiekaną zieleninę. Całość dokładnie wymieszać pod koniec dodając jeszcze bitą śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.

Sałatka z ogórka, selera i jajka

Składniki: ogórek sałatkowy mały seler jajo ugotowane na twardo ćwierć szklanki śmietany łyżka majonezu łyżeczka musztardy natka pietruszki pół łyżeczki cukru sól pieprz Sposób wykonania: Obranego ogórka pokroić w plasterki, selera zetrzeć na tarce a jajko pokroić na cząstki. Następnie śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Sosem polać…

Sałatka z kapusty z jajkiem

Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 jajko 1 łyżka musztardy 125 ml oliwy 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 2-3 łyżki startego na grube wióry parmezanu Sposób wykonania: Kapustę poszatkować. Jajko ugotować na twardo i pokroić na cząstki. Następnie musztardę wymieszać z oliwą oraz sokiem z cytryny i polać sałatkę. Na koniec posypać parmezanem.