Składniki: 8 jabłek biszkopty masło bita śmietana Masa: 25 dag serka homogenizowanego filiżanka rodzynek 2 żółtka 2 łyżki Sposób wykonania: Biszkopty pokruszyć i wsypać na dno formy wysmarowanej masłem. Następnie masło utrzeć razem z cukrem pudrem po czym nie przerywając mieszania dodawać po jednym żółtku, serek homogenizowany, biszkopty oraz rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Następnie jabłka…
Tag: jabłka
Listy
Zapiekane jabłka w winnym syropie
by Dominika Gapski • • 0 Comments
Składniki: 6 jabłek 6 łyżek cukru 3 goździki 3 szkl. czerwonego deserowego wina skórka z ½ cytryny cukier puder Sposób wykonania: Wino, cukier, goździki i skórkę z cytryny doprowadzić do wrzenia. W między czasie z jabłek specjalna łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne po czym jabłka włożyć do rondelka z winem i przyprawami. Trzymać na małym ogniu…
Listy
Sos chrzanowy z jabłkami Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka 1 słoiczek chrzanu ½ szklanki oliwy z oliwek 2 kwaśne jabłka ½ szklanki śmietany sok cytryny sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Ugotowane jajka obrać. Z jednego jajka wyjąć żółtko i rozetrzeć na masę. Ucierać, dodając na przemian oliwę i śmietanę. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o…
Listy
Jabłuszka do słoika
by Donata • • 0 Comments
Składniki: 1 kg rajskich jabłek 500 ml wody 150 ml octu 6% 300 g cukru 6 goździków szczypta cynamonu Sposób wykonania: Jabłka zalać wodą i gotować około 4 minuty po czym je odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie wodę, ocet, cukier i goździki doprowadzić do wrzenia. W między czasie jabłka ułożyć w słoikach i zalać…
Listy
Kapusta duszona z jabłkami
by Kamila Drąg • • 0 Comments

Składniki: 50 dkg kapusty kiszonej 2 cebule 3 jabłka 3 łyżki oleju ½ szklanki soku jabłkowego 2 ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Kapustę pokroić na krótsze kawałki, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odcedzić. Ponowione zalać wodą i gdy zawrze odcedzić. W międzyczasie w rondlu rozgrzać olej, dodać obraną i pokrojoną cebulę i czosnek, lekko ją zeszklić.…