Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: herbatniki

Przekładaniec z herbatników

Składniki: 4 paczki herbatników 1 szkl. cukru pudru ½ kg sera ½ kostki masła 2 łyżki kakao aromat waniliowy Sposób wykonania: Masło, cukier oraz ser zemleć dwukrotnie aby powstała gładka masa. Wówczas podzielić ja na 2 części i do jednej dodać kakao. Następnie biała masę rozsmarować  na herbatniku przykryć go drugim ciastkiem, rozsmarować ciemną masę…

Deser z herbatników i ananasów

Składniki: 2 paczki herbatników puszka ananasów 100 g likieru ananasowego bita śmietana listki mięty Sposób wykonania: Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić je w kostkę. Natomiast zalewę wymieszać  alkoholem. Następnie pokruszone herbatniki przełożyć do pucharków, skropić je syropem ananasowym, przykryć bitą śmietaną i posypać ananasem. Udekorować listami mięty.

Herbatniki w czekoladzie

Składniki: 40 okrągłych herbatników 1 szkl. powideł 1/3 szkl soku owocowego 2 łyżeczki galaretki o smaku cytrynowym 20 dag połówek orzecha włoskiego tabliczka gorzkiej czekolady łyżka słodkiej śmietanki Sposób wykonania: Powidła podgrzać razem z sokiem owocowym po czym zestawić z ognia i dodać galaretkę. Dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Herbatniki posmarować powidłami i sklejać po…

Jabłka w winie

Składniki: 6 jabłek 20 dkg herbatników ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu laski cynamonu do dekoracji Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. W rondlu wymieszać sok, wino, cukier, doprowadzić do wrzenia, dodać plastry jabłka, gotować 10 minut. Herbatniki pokruszyć, umieścić…

Deser z herbatników

Składniki: 1 ½ szkl. pokruszonych herbatników 100 g likieru czekoladowego 6 łyżek rodzynek w czekoladzie bita śmietana 6 łyżek wiórków czekoladowych Sposób wykonania: Herbatniki przesypać na dno pucharków po czym skropić je likierem. Przekryć grubą warstwą bitej śmietany. Na śmietanie rozsypać rodzynki w czekoladzie i ponownie rozłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.