Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: herbatniki

Przekładaniec z herbatników

Składniki: 4 paczki herbatników 1 szkl. cukru pudru ½ kg sera ½ kostki masła 2 łyżki kakao aromat waniliowy Sposób wykonania: Masło, cukier oraz ser zemleć dwukrotnie aby powstała gładka masa. Wówczas podzielić ja na 2 części i do jednej dodać kakao. Następnie biała masę rozsmarować  na herbatniku przykryć go drugim ciastkiem, rozsmarować ciemną masę…

Deser z herbatników i ananasów

Składniki: 2 paczki herbatników puszka ananasów 100 g likieru ananasowego bita śmietana listki mięty Sposób wykonania: Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić je w kostkę. Natomiast zalewę wymieszać  alkoholem. Następnie pokruszone herbatniki przełożyć do pucharków, skropić je syropem ananasowym, przykryć bitą śmietaną i posypać ananasem. Udekorować listami mięty.

Herbatniki w czekoladzie

Składniki: 40 okrągłych herbatników 1 szkl. powideł 1/3 szkl soku owocowego 2 łyżeczki galaretki o smaku cytrynowym 20 dag połówek orzecha włoskiego tabliczka gorzkiej czekolady łyżka słodkiej śmietanki Sposób wykonania: Powidła podgrzać razem z sokiem owocowym po czym zestawić z ognia i dodać galaretkę. Dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Herbatniki posmarować powidłami i sklejać po…

Jabłka w winie

Składniki: 6 jabłek 20 dkg herbatników ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu laski cynamonu do dekoracji Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. W rondlu wymieszać sok, wino, cukier, doprowadzić do wrzenia, dodać plastry jabłka, gotować 10 minut. Herbatniki pokruszyć, umieścić…

Deser z herbatników

Składniki: 1 ½ szkl. pokruszonych herbatników 100 g likieru czekoladowego 6 łyżek rodzynek w czekoladzie bita śmietana 6 łyżek wiórków czekoladowych Sposób wykonania: Herbatniki przesypać na dno pucharków po czym skropić je likierem. Przekryć grubą warstwą bitej śmietany. Na śmietanie rozsypać rodzynki w czekoladzie i ponownie rozłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.