Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzaniec

Piwo grzane z miodem i rumem

Składniki: 1 l jasnego mocnego piwa 5 goździków szczypta startej gałki muszkatołowej szczypta kardamonu szczypta cynamonu 100 ml jasnego  rumu 2 łyżki miodu Sposób wykonania:Piwo wymieszać z przyprawami po czym podgrzać.Następnie lekko ostudzić i połączyć z miodem oraz rumem.Podawać na ciepło.

Grzaniec z rodzynkami i migdałami

Składniki: 1 l czerwonego wina 10 dag rodzynek 10 dag migdałów 1 op. cukru waniliowego ½ łyżeczki zmielonego kardamonu kawałek cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 50 ml winiaku Sposób wykonania:Wini podgrzać na małym ogniu z dodatkiem cukru waniliowego, migdałów, rodzynek, kardamonu oraz cynamonu.Trzymać na malutkim ogniu około 10 minut.W między czasie do rondelka wsypać cukier…

Staropolski grzaniec

Składniki: 750 ml czerwonego wytrawnego wina 3-4 goździki szczypta cynamonu 1-2 łyżki miodu 2 żółtka 1 łyżka cukru Sposób wykonania:Wino podgrzać pod przykryciem z dodatkiem cynamonu i goździków (nie doprowadzić do wrzenia).Następnie wyjąć goździki a dodać miód.Dokładnie wymieszać.Żółtka utrzeć razem z cukrem na puszystą masę po czym włożyć do garnka z gorącą wodą.Wlewać do żółtek …

Na mrozy

Składniki: piwo jasne min 12% ekstraktu – 1litr kilka gożdzików aromat rumowy lub waniliowy grzaniec galicyjski 150 ml lub wisniowka 'cherry cordial’ 100 ml plasterek cytryny Sposób przygotowania:Wlać do 2 kufli najlepiej glinianych, po połowie grzańca lub wisniówki wrzucić gozdziki + 2-3 krople aromatu. Uzupełnić piwem po ściance (piana minimalna) mikrofala ( 900W) – 1.45…

Grzaniec

Składniki:  ¾ litra słodkiego wina typu cherry ( ale nie likieru) ½ litra jasnego, łagodnego piwa pól łyżeczki cukru waniliowego, kilka goździków Przygotowanie:  Wszystkie składniki podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania. Dodac 30 ml. rumu. Dobrze wymieszać, natychmiast rozlać do kubków.