Smaczne i niedrogie, dla każdego miłosnika grilla, nadają się jako dodatek do mięś lub potrawa sama w sobie. Składniki: pieczywo tostowe kostka masła 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku posiekana natka pietruszki sól żółty ser w plastrach Sposób przygotowania: Czosnek przeciskamy przez praskę, do miseczki i ucieramy z solą, następnie dodajemy masło i natkę…
Tag: grillowanie
Sałatki
Sałatka Bawarska
by Krzyś • • 0 Comments
Składniki: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 3 ogórki zielone, 1 por, dużo szczypiorku, natki, kopru, majonez, przyprawy; Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Ogórki obieramy i także kroimy w kostkę. Por kroimy w cienkie talarki. Szczypior, natkę, koper – wszystko to drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz i majonez. Zostawiamy w…
Grill
Gicz jagnięca z grila
by Romek • • 0 Comments
Składniki: 4 świeże golonki jagnięce (po ok.300 g), 1 ½ szklanki wytrawnego wermutu, 1 ½ szklanki oleju słonecznikowego, 2 łyżki soku cytrynowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po łyżeczce ostrej papryki, estragonu i bazylii, sól, czarny pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte pozbawione błon i tłuszczu osuszone golonki włożyć na cztery godziny do zalewy zrobionej…
Sałatki
Sałatka z kalafiora
by mudzia • • 2 komentarze
Składniki: 2 średniej wielkości kalafiory 1 puszka kukurydzy 5-10 ząbków czosnku majonez Sposób przygotowania: Kalafior umyć, osuszyć rozdrobnić same różyczki (bez łodyżek). wielkość około 0,5 -0,7 cm. Dodać odsączoną kukurydzę, wymieszać z majonezem, wycisnąć czosnek. Nie wymaga przypraw. * Pasuje do potraw mięsnych z grill-a
Sosy
Tzaziki z białym serem
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 1 świeży ogórek 3 ząbki czosnku 25 dag białego sera 2 łyżeczki posiekanego koperku 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Wykonanie: Czosnek zmiażdżyć. Ogórek umyć i drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełozyć do miseczki, udekorować i odstawić do lodówki na 1 godz.Tzatziki świetnie smakują z pieczywem tostowym oraz z mięsem z grilla.…