Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Ciasteczka figowe

Składniki: ciasto: • 10 dag cukru • 25 dag mąki • łyżeczka proszku do pieczenia • 10 dag masła • 1 jajko • szczypta soli i 1 jajko do posmarowania ciasta Nadzienie bakaliowe: • 25 dag posiekanych fig • 6 dag posiekanych migdałów • 6 łyżek konfitury z pomarańczy, moreli lub brzoskwiń • 8 dag…

Ciasteczka cynamonowe

Składniki: • 1 kg mąki, • 2 kostki masła, • 5 żółtek, • 1 szkl.cukru pudru, • cynamon według uznania, • gałka muszkatołowa, Sposób przyrządzenia: Ze wszystkich tych składników zagnieść ciasto, po czym włożyć do lodówki aby stwardniało. Rozwałkować na stolnicy, wykrawać ciasteczka foremkami lub szklanką, piec w średnio gorącym piekarniku. Przepis został nadesłany na…

Sałatka z brokułów z indykiem

Składniki: 80 dag brokułów 20 dag porów 20 dag pieczarek 10 dag ugotowanych filetów z indyka sól 20 g oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu winnego po szczypcie zmielonego czosnku i imbiru Sposób przyrządzenia: Warzywa i pieczarki oczyścić i umyć. Brokuły podzielić na różyczki, pory pokroić w cienkie krążki, pieczarki w plasterki.…

Gulasz z dorsza i pieczarek

Składniki: 50 dag filetów z dorsza, 40 dag pieczarek, 1 średnia cebula, 1 łyżka sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 1 łyżka białego wytrawnego wina, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i biały pieprz do smaku. Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, osączyć i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i pieczarki obrać umyć i pokroić w pólplasterki. Cebulę…

Cynamonki I

Składniki: 25 dag cukru pudru, 25 dag mąki, 5 dag masła, 3 jaja, 5 dag migdałów, 1 łyżeczka startego cynamonu, 1 białko, 5 goździków. Sposób przyrządzenia: Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Jaja umyć, masło utrzeć z cukrem dodając kolejno jaja, połączyć z cynamonem, roztartymi goździkami i przesianą mąką, zagnieść ciasto. Następnie formować z ciasta gałki…