Składniki: 2 kuropatwy 20 dag słoniny 4 łyżeczki masła 4 plasterki cytryny sól Sos: 1 szkl. bulionu ½ łyżki mąki Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą w środku i na zewnątrz po czym obłożyć plasterkami słoniny i obwiązać nitką. Przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni do momentu, aż słonina się zarumieni,…
Tag: dziczyzna
Dziczyzna
Pieczona kuropatwa w słoninie
by Renata Głaz • • 0 Comments
Składniki: 2 kuropatwy 10 dag słoniny 2 łyżki masła 2 łyżki maki 2 łyżki bułki tartej 2 szkl. rosołu ½ cytryny sól Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą oraz pieprzem po czym naszpikować słupkami słoniny. Przełożyć do brytfanny, obłożyć plasterkami słoniny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 0 stopni na 30 minut. W między czasie…
Dziczyzna
Kuropatwy z grzybami
by Monika Fronczak • • 0 Comments
Składniki: 2 kuropatwy 15 dag słoniny 15 dag masła 2 łyżki oliwy 5 ząbków czosnku ½ kg grzybów sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą po czym owinąć je plasterkami boczku i obwiązać nitką. Następnie na połowie rozgrzanego masła i oliwy przesmażyć posiekany czosnek po czym dodać kuropatwy i trzymać n małym ogniu pod przykryciem…
Dziczyzna
Kuropatwy w sosie pomidorowym
by Kornelia Baranek • • 0 Comments
Składniki: 2 kuropatwy 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 szkl. bulionu 1 szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki pasty pomidorowej sól pieprz tymianek Sposób wykonania: Kuropatwy natrzeć rozgniecionym czosnkiem oraz solą po czym przesmażyć je na rozgrzanej oliwie, wówczas podlać je gorącym bulionem oraz winem. Dodać jeszcze szczyptę tymianku i trzymać na małym ogniu…
Dziczyzna
Kuropatwa z grilla
by Małgorzata Pisarczyk • • 0 Comments
Składniki: 4 kuropatwy 4 łyżki soku z cytryny 5 dag masła 1 cytryna 4 gałązki koperku sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwy przeciąć wzdłuż i usunąć kości grzbietowe oraz żebra. Powstałe Płowki rozpłaszczyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Posmarować je jeszcze masłem i piec na grillu około 8 minut z każdej strony.…