Składniki:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 5 łyżek oleju sól
- tłuszcz do formy
Składniki: 2 kromki żytniego razowego chleba kawałeczek drożdży 2 łyżki rodzynek 3 łyżki cukru 5 szklanek wody Sposób przyrządzenia: Chleb pokroić w kostkę, włożyć do piekarnika i wysuszyć, zalać gorącą przegotowaną wodą, gdy płyn wystygnie dodać kawałeczek drożdży wymieszanych z cukrem i odrobiną wody, dodać resztę cukru . Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 24…
Składniki: 50 dag hreczanej mąki 0,5 l mleka ½ łyżeczki soli 3 dag drożdży jajko masło do smażenia 1/3 szkl. roztopionego masła do polania Sposób wykonania: Do wrzącego mleka dodać mąkę oraz sól i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać pokruszone drożdże oraz jajko. Gdyby ciasto wyszło za gęste dodać jeszcze odrobinę wody. Ostawić ciasto w…