Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dorsz

Ryba w cieście na sposób angielski

Skład: 1 kg filetów z dorsza 30 dag mąk 150 ml wody mineralnej 200 ml mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu sól Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, ocet i sól. Mieszamy mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem. Powoli wlewamy do mąki z dodatkami. Mieszamy…

Zapiekanka rybna

Składniki: 0.5 kg fileta z ryby (łososia, dorsza itp.) 1,5 kg ziemniaków (tłuczonych) szklanka mleka dwie garstki koperku łyżka maki łyżka masła polowa cebulki Sposób przygotowania: Przygotowanie sosu: na maśle podsmażyć posiekana cebulkę, dodać mąkę i po 2 min mleko, na koniec dodać koperek i doprawić do smaku sola i pieprzem. Następnie podsmażyć rybkę (mogą…

Dorsz w pikantnym czerwonym sosie

Skład: 60 dag filetów z dorsza (bez skóry) 2 średnie cebule 5 dojrzałych pomidorów 1łyżka octu 5 łyżek oliwy z oliwek 2 czerwone papryczki chili sól i pieprz.     Sposób wykonania: Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i równiez pokroić w kostkę. Papryczki chili umyć, pozbawić gniazd nasiennych…

Ryba w sosie czosnkowym

Składniki: 60 dag dorsza (lub innej ryby morskiej), 2 łyżki mąki, 1 białko, oliwa, sól, pieprz, 6 ząbków czosnku, 2 kromki bułki, mleko, 2 żółtka, 4-6 dag migdałów, 1 szklanka oliwy, sok z cytryny lub ocet winny. Sposób wykonania: Dorsza oczyścić, umyć, zdjąć skórkę, usunąć ości. Mięso ryby pokrajać na równe porcje. Przesianą mąkę wymieszać…