Składniki: 2 l wódki 25 dkg cukru 1 kg rozdrobnionych fig 1 rozdrobniona słodka gruszka 1 rozdrobnione kwaśne jabłko Sposób przyrządzenia: Owoce zasypać cukrem na tydzień w ciepłym miejscu (na słońcu), aż puszczą sok i cukier rozpuści się całkowicie. Otrzymany syrop dodać do wódki. Po tygodniu przefiltrować Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewać do czystych…
Tag: domowe specjały
Nalewki
Lecznicza nalewka mocno czosnkowa
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 litr spirytusu 95% 1 kg czosnku Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, posiekać. Tak przygotowany czosnek zalać w słoju spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Nalew ze słoja filtrujemy, masę czosnkową wygniatamy, wyciśnięty nalew również filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym…
Nalewki
Nalewka brzoskwiniowo migdałowa
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dojrzałych brzoskwiń 1 rozgnieciona pestka brzoskwini ½ szklanki cukru 2 szklanki wody 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej 2 szklanki spirytusu 1 szklanka koniaku 10 słodkich migdałów Sposób przyrządzenia: Brzoskwinie obrać ze skóry, pokroić w ósemki. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na połówki. Wodę doprowadzić do…
Nalewki
Nalewka brzoskwiniowa wytrawna
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 2 kg dojrzałych brzoskwiń ¼ l spirytusu 1 litr wódki 40º 20 dkg cukru 1 łyżka posiekanego łyka dębowego (część kory dębu przylegająca do pnia) Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usuwając pestki (kilka pestek odłożyć). Nieduży gąsiorek do połowy napełnić pokrojonymi brzoskwiniami, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na noc. Następnego…
Nalewki
Nalewka brzoskwiniowa pyszna
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1½ kg brzoskwiń ½ l wódki ½ kg cukru Sposób przyrządzenia: Z podanej ilości składników otrzymamy 0,7 l nalewki. Brzoskwinie dokładnie umyć, wyjąć pestki i pokroić na około 16 części. Wrzucać do słoja o pojemności minimum 2 litry, zasypując kolejne warstwy cukrem. Całość zalać wódką. Słój przykryć lecz nie nazbyt szczelnie. Odstawić w ciemne…