Składniki: sok i skórka otarta z pomarańczy 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 3 łyżki oleju arachidowego łyżka posiekanych orzeszków arachidowych sól pieprz Sposób wykonania: Sok i skórek z pomarańczy wymieszać z posiekaną natką pietruszki, olejem i orzeszkami arachidowymi. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tag: dodatek
Listy
Sos migdałowy na mleku
by Adam Suchodolski • • 0 Comments
Składniki: 1,5 szklanki mleka 5 dag migdałów słodkich i kilka gorzkich 10 dag cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej żółtko Sposób wykonania: Mleko doprowadzić do wrzenia po czym dodać posiekane migdały. Następnie doprawić do smaku cukrem i zagęścić mąką. Trzymać chwile na ogniu do zgęstnienia po czym zaciągnąć żółtkami.
Listy
Sos czosnkowy z papryką
by Justyna Kuna • • 0 Comments
Składniki: 2 ząbki czosnku 1 strąk ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Posiekany czosnek rozetrzeć z kminkiem i papryką. Dodać olej oraz ocet i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz papryką.
Listy
Sos cebulowo-imbirowy
by Bartek Sękowski • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru 2 cebule dymki grubo posiekane 2 łyżeczki soli 1/4 szklanki mocno podgrzanego oleju Sposób wykonania: Imbir oraz cebulę wymieszać z gorącym olejem. Doprawić do smaku solą.
Listy
Sos pełen ziół
by Ryszard Bielicki • • 0 Comments
Składniki: 6 łyżek umytych drobno posiekanej zieleniny (szałwia bazylia, estragon, szczypiorek pietruszka, hyzop, seler naciowy) 4 łyżki chudego rosołu 2 łyżki soku cytrynowego 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka oliwy Sposób wykonania: Do rosołu dodać posiekaną zielenie, sok z cytryny, posiekany czosnek i oliwę. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.