Składniki: 10 dkg białego sera 10 dkg żółtego sera 2 łyżki oleju sojowego ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki 2 łyżeczki keczupu Sposób przyrządzenia: Biały ser i żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać olej i posiekaną zieloną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Jedną połowę masy wymieszać z keczupem, dla uzyskania…
Tag: do
Listy
Pasta z jajek i białego sera z koperkiem Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 15 dkg białego sera 2-3 jajka 2 łyżeczki oleju sojowego sól, pieprz do smaku pęczek zielonego posiekanego koperku Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek. Białka posiekać drobniutko, żółtka utrzeć z masłem i olejem. Ser rozetrzeć , połączyć z białkiem, żółtkiem i posiekanym zielonym koperkiem. Doprawić do smaku solą pieprzem i…
Listy
Pasta z topionego sera z mortadelą Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 1 topiony serek 10 dkg mortadeli 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki oleju sojowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pęczek posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Masło rozetrzeć z olejem, dodać topiony serek, posiekaną drobniutko mortadelę i wszystko utrzeć na jednolitą masę. Pastę doprawić do smaku koncentratem pomidorowym i posiekaną zieloną natką pietruszki. Podawać z białym pieczywem.
Listy
Pizza z papryką, zieleniną i pomidorami
by Iza Kosmalska • • 0 Comments
Ciasto:
Składniki:
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.Sos:
Składniki: - 1 łyżeczka masła
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ kostki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ketchupu
- sproszkowany czosnek
- sól, mąka ziemniaczana
Listy
Pizza z sadzonymi jajkami i pomidorami
by Iza Kosmalska • • 0 Comments
Ciasto:
Składniki:
• 40 dag mąki
• 3 dag drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki oliwy
• ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.