Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: do

Pasta z żółtego i białego sera Iwony

Składniki: 10 dkg białego sera 10 dkg żółtego sera 2 łyżki  oleju sojowego ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki 2 łyżeczki keczupu Sposób przyrządzenia: Biały ser i żółty ser  zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać  olej i posiekaną  zieloną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać na jednolitą  masę. Jedną połowę masy wymieszać z keczupem, dla uzyskania…

Pasta z jajek i białego sera z koperkiem Iwony

Składniki: 15 dkg białego sera 2-3 jajka 2 łyżeczki oleju sojowego sól, pieprz do smaku pęczek zielonego posiekanego koperku Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek. Białka  posiekać drobniutko, żółtka utrzeć z masłem i olejem. Ser rozetrzeć , połączyć z białkiem, żółtkiem i posiekanym zielonym koperkiem. Doprawić do smaku solą pieprzem i…

Pasta z topionego sera z mortadelą Iwony

Składniki: 1 topiony serek 10 dkg mortadeli 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki oleju sojowego 2 łyżeczki  koncentratu pomidorowego pęczek posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Masło rozetrzeć z olejem, dodać topiony serek, posiekaną drobniutko mortadelę i wszystko utrzeć na jednolitą masę. Pastę doprawić do smaku koncentratem pomidorowym i posiekaną  zieloną natką pietruszki. Podawać z białym pieczywem.

Pizza z papryką, zieleniną i pomidorami

Ciasto:
Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

    Wykonanie:
    Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
    Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.

    Sos:
    Składniki:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • sproszkowany czosnek
  • sól, mąka ziemniaczana

Pizza z sadzonymi jajkami i pomidorami

Ciasto:
Składniki:
• 40 dag mąki
• 3 dag drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki oliwy
• ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.