Składniki: 15 dkg białego sera 20 dkg sera rokpol ½ szklanki kwaśnej śmietany ½ szklanki posiekanych orzechów nerkowca pęczek posiekanego zielonego koperku ½ szklanki posiekanych suszonych pomidorów sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: W miseczce połączyć ser biały i rokpol, ugnieść z dodatkiem kwaśnej śmietany, dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku solą i…
Tag: do smarowania
Listy
Pasta z białego sera i tuńczyka
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: puszka osączonego tuńczyka ½ szklanki posiekanego ogórka kiszonego pęczek pokrojonej drobniutko dymki 15 dkg białego sera 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Tuńczyka wymieszać z ogórkami, cebulką dymką, białym serem, majonezem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze smakuje z krakersami. Przepis na…
Listy
Pasta z kaparami i wędzoną rybą
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 średnie ugotowane ziemniaki ½ szklanki posiekanych korniszonów 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka przyprawy curry 2 łyżki kaparów 1 posiekana czerwona papryka 1 oczyszczona wędzona makrela sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki rozgnieść z majonezem i przyprawą curry, dodać posiekane korniszony, kapary, czerwoną paprykę i posiekaną makrelę. Doprawić do smaku solą i dużą…
Listy
Pasta do pieczywa z bazylią i pestkami dyni
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: pęczek bazylii 4-5 ząbków czosnku 1 mały serek homogenizowany 4 łyżki śmietany 18% 1 szklanka pestek dyni sól, pieprz i gałka muszkatołowa Sposób przyrządzenia: W szklanej salaterce zmiksować wszystkie składniki pasty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doskonale smakuje z białym pieczywem. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna
Listy
Pasta śledziowa z szynką Emilki
by Emilia Sitnik • • 0 Comments
Składniki: filet śledziowy 15 dkg tłuszczu zgotowanej szynki 1 mała cebula pieprz Sposób przyrządzenia: Śledzia wymoczyć, osączyć na papierowym ręczniku, cebulę drobniutko posiekać. Tłuszcz z szynki zemleć przez maszynkę. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć doprawić do smaku pieprzem, masę schłodzić .Podawać do smarowania chleba, do ziemniaków lub użyć do kanapek.