Składniki: 2 kg twardych gruszek marynata: 600 ml wody 2/3 szklanki octu 10-proc. 50 dag cukru pół łyżeczki szafranu lub kurkumy goździki kawałek cynamonu ziele angielskie, pieprz Sposób wykonania; Składniki podane na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą po czym doprowadzić do wrzenia. Następnie obrane gruszki pokroić na kawałki i ułożyć w słoikach. Zalać je gorąca…
Tag: do owoców
Listy
Marynata do owoców
by Joanna Chowaniec • • 0 Comments
Składniki: 600 ml wody 2/3 szklanki octu 10-proc. 50 dag cukru pół łyżeczki szafranu lub kurkumy goździki kawałek cynamonu ziele angielskie, pieprz Sposób wykonania; Składniki podane na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą po czym doprowadzić do wrzenia.
Listy
Sos na żółtkach do owoców
by Beata • • 0 Comments
Składniki: 2 żółtka 4 łyżki cukru 1 kieliszek do wina soku z czarnych porzeczek Sposób wykonania: żółtka utrzeć razem z cukrem. Gdy składniki się połączą wlać jeszcze wino i dokładnie wymieszać.
Listy
Sos cytrynowy na winie
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 szklanka białego wina skórka cytrynowa 5 dag konfitur, np. z wiśni 1/2 cytryny Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem. Następnie nie przerywając ucierania dodawać stopniowo wino, konfitury oraz sok z cytryny. Pod koniec wrzucić jeszcze skórkę cytrynową.
Listy
Sos porzeczkowy do owoców
by Anka • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżeczki galaretki porzeczkowej 150 ml kwaśnej śmietany 2 łyżeczki likieru porzeczkowego 1 łyżka soku z cytryny sól Sposób wykonania: Galaretkę podgrzać aby się rozpuściła, wówczas zdjąć z ognia i dodać śmietanę, likier oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.