Składniki:
- łosoś norweski pokrojony na dzwonka
- mleko
- czosnek
- jarzyny jak do rosołu (bez kapusty)
- cytryny
- sól, biały pieprz
Wielu pacjentów narzeka na brak pieniędzy na lekarstwa. Prostsza i tańsza jest zmiana diety i wzbogacenie jej w odpowiednie produkty. Zainteresowanie żywnością funkcjonalną o udowodnionym naukowo korzystnym wpływie na zdrowie jest coraz większe. Dzięki jej zastosowaniu można skutecznie zapobiegać chorobom cywilizacyjnym takim jak: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby serca czy nadciśnienie tętnicze. Koncepcja żywności funkcjonalnej…
Jest wiele chorób, które wymagają szczególnych zaleceń dietetycznych. Zakładając, że dieta podstawowa jest takim ogólnym zbiorem zasad zdrowego odżywiania, to kilka dolegliwości wymaga podania paru uwag w celu zmodyfikowania diety. Alergia Należy unikać produktów, na które dana osoba jest uczulona. Często nie jest możliwe określenie tych czynników, a za najpowszechniejsze alergeny pokarmowe uważa się :…
Choć wiosna właściwie już minęła, a sezon letni nie rozpieszcza nas pogodą, to nieśmiało zaczynamy wyciągać z szaf krótkie koszulki i zwiewne sukienki, zaś na parkowych ławkach obserwujemy blade torsy. Nowe trendy panują nie tylko na ulicy. Już od dłuższego czasu mamy okazję obserwować kampanie reklamowe sezonowych produktów. Na równi z lodami czy kremami do…
Wieloletnia zielona roślina z rodziny liliowatych zaliczana do jednych z najstarszych uprawnych warzyw na świecie. Tradycje jej uprawy sięgają 4500 lat. W Azji Mniejszej, Zachodniej Syberii, Afryce Północnej i Europie szparagi rosną w stanie dzikim. Najpopularniejsze były w rejonie Morza Śródziemnego, szczególnie cenili je starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Do Francji dotarły około 1469 roku,…