Entuzjaści reklamują go jako panaceum na wszelkie choroby, m.in. nowotwory, sceptycy głoszą, iż jego zalety są przeceniane. Oddaliśmy głos specjalistom. TAK mgr farmacji Eleonora Spławska, reprezentantka firmy farmaceutycznej produkującej preparat z wątroby rekina grenlandzkiego Rekiny znane są ze swej długowieczności i niezwykłej odporności na wszelkie choroby. Zawdzięczają je trzem substancjom, które produkuje ich wątroba: alkoksyglicerolom,…
Tag: dieta
Porady i Ciekawostki
Jedzmy wątróbkę…..
by marek • • 0 Comments
Wątróbka to najbogatsze źródło łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Choć przeciwnikom podrobów trudno w to uwierzyć, można z wątróbki przyrządzić naprawdę smaczne i wykwintne danie! Sporo w wątróbce także witaminy B9 (kwas foliowy). I właśnie takie trio (w połączeniu z żelazem oraz witaminą B12) ma decydujący wpływ na produkcję czerwonych krwinek oraz funkcjonowanie układu…
Porady i Ciekawostki
Herbata inna niż wszystkie
by marek • • 0 Comments
Herbatka odchudzająca z mnóstwem przeciwutleniaczy, a jednocześnie ożywiająca jak kofeina? Catherine Townsend opisuje, jak zrezygnowała z kawy na rzecz yerba mate. Zawsze unikałam noworocznych postanowień, ale w 2005 roku mój zwyczaj picia porannej kawy wymknął się spod kontroli. Kiedy zdałam sobie sprawę, że nie jestem w stanie otworzyć oka bez cafe latte, wiedziałam, że czas…
Sałatki owocowe
Pikantna sałatka owocowa z serem
by nika075 • • 0 Comments
Składniki: 200 ml mandarynek z puszki 4 łyżki soku z cytryny sól 1/4 czerwonej papryki 1 jabłko 1 banan 100 g tartego sera Edam 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku Produkty Kamis: 1 łyżka musztardy Francuskiej Kamis pieprz Kamis Sposób przygotowania: Sok z mandarynek wymieszać z…
Porady i Ciekawostki
Zimowa dieta ojca Grende
by marek • • 0 Comments
Tłusty, energetyczny posiłek musi być zrównoważony. Dawniej w każdym gospodarstwie domowym, kiedy tylko nadeszły mrozy, w kuchni pojawiały się obok siebie: smalec z dużymi, mięsnymi skwarkami przechowywany w kamiennym garnku lub emaliowanym wiaderku i kiszone ogórki w słoju. Smarowało się pajdę razowca, nakładało na to plasterki cebuli, posypywało grubą, szarą, wartościową solą i zagryzało ogórkiem.…