Składniki: 1 kg czerwonych porzeczek ½ kg cukru 1 szkl octu winnego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki pieprz Sposób wykonania: Porzeczki dokładnie oczyścić, usunąć szypułki i zasypać cukrem po czym odstawić na całą noc. Następnego dnia dusić na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Wówczas…
Tag: czerwone porzeczki
Listy
Konfitury z owoców mieszanych
by Renata Kwiatkowska • • 0 Comments
Składniki: ½ kg moreli ½ kg czerwonych porzeczek garstka listków mięty garść płatków migdałowych ½ kg cukru Sposób wykonania: Morele pokroić na mniejsze kawałki usuwając pestki, dodać porzeczki obrane ze szypułek oraz listki mięty. Całość smażyć na małym ogniu około 1 godziny. W trakcie smażenia dodawać stopniowo cukier a pod koniec smażenia wrzucić płatki migdałowe.…
Listy
Sałatka z porzeczek i marchwi
by Monika Fiedorowicz • • 0 Comments
Składniki: 40 dag marchwi 15 dag czerwonych porzeczek pół szklanki śmietany cukier pieprz sól Sposób wykonania; Obraną marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać do niej umyte porzeczki. Całość polać śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Dżemy
Dżem z czerwonych i czarnych porzeczek
by Danuta Żurek • • 0 Comments
Maliny
Owoce w sosie malinowym
by albertos • • 0 Comments
Składniki: truskawki 20 dag czerwone porzeczki 10 dag cukier puder wiśnie 20 dag brzoskwinia 1 sztuka sok z cytryny 1 sztuka maliny 10 dag cukier waniliowy 1 torebka likier pomarańczowy 10 ml Sposób przyrządzenia:Owoce należy dokładnie umyć, truskawki i porzeczki posypać cukrem iwymieszać. Wiśnię należy oczyścić z pestek, zaś brzoskwinię pokroić nacząsteczki, usunąć z niej…