Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: czerwone porzeczki

Chutney porzeczkowy

Składniki: 1 kg czerwonych porzeczek ½ kg cukru 1 szkl octu winnego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki pieprz Sposób wykonania: Porzeczki dokładnie oczyścić, usunąć szypułki i zasypać cukrem po czym odstawić na całą noc. Następnego dnia dusić na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Wówczas…

Konfitury z owoców mieszanych

Składniki: ½ kg moreli ½ kg czerwonych porzeczek garstka listków mięty garść płatków migdałowych ½ kg cukru Sposób wykonania: Morele pokroić na mniejsze kawałki usuwając pestki, dodać porzeczki obrane ze szypułek oraz listki mięty. Całość smażyć na małym ogniu około 1 godziny. W trakcie smażenia dodawać stopniowo cukier a pod koniec smażenia wrzucić płatki migdałowe.…

Owoce w sosie malinowym

Składniki: truskawki 20 dag czerwone porzeczki 10 dag cukier puder wiśnie 20 dag brzoskwinia 1 sztuka sok z cytryny 1 sztuka maliny 10 dag cukier waniliowy 1 torebka likier pomarańczowy 10 ml Sposób przyrządzenia:Owoce należy dokładnie umyć, truskawki i porzeczki posypać cukrem iwymieszać. Wiśnię należy oczyścić z pestek, zaś brzoskwinię pokroić nacząsteczki, usunąć z niej…