Składniki: ciasto tarte w ilości potrzebnej do wyłożenia formy 2 tabliczki gorzkiej czekolady ¾ szkl rodzynek ¾ szkl. płatków migdałowych tłuszcz do formy Sposób wykonania: Ciasto wyłożyć na dnie i do połowy boków formy wysmarowanej tłuszczem. Następnie posypać ciasto połową startej czekolady, rodzynkami. Posypać resztą czekolady i płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do…
Tag: czekolada
Listy
Torcik truskawkowy bez pieczenia
by Jan Nowaczewski • • 0 Comments
Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 2 szkl. pokruszonych herbatników łyżka śmietanki 3 łyżki truskawkowego dżemu 1 szkl. kremówki zagęstnik truskawki galaretka truskawkowa Sposób wykonania: Czekoladę razem ze śmietanką rozpuścić w rondelku na małym ogniu po czym dodać pokruszone herbatniki. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na dnie brytfanny wyłożonej folią aluminiową (brytfanka wcześniej powinna być schłodzoną w…
Listy
Czekoladowy mazurek na andrucie
by Jan Soroczyński • • 0 Comments
Składniki: 2 prostokątne andruty 50 dag cukru ¼ tabliczki czekolady 25 dag zmielonych migdałów ½ kostki masła 1 szkl. konfitury truskawkowej Sposób wykonania: Cukier wsypać do 1 szklanki wody i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż cukier się rozpuści i powstanie gesty syrop. Wówczas dodać do niego połamaną czekoladę i gotować jeszcze do rozpuszczenia…
Listy
Suszony mazurek
by Gosia Miśkowiec • • 0 Comments
Składniki: 2 prostokątne andruty 2 szkl. płatków migdałowych 2 szkl. pokrojonych daktyli 2 szkl. cukru pudru 1 szkl. surowych białek 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Sposób wykonania: Białka ubić z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ubijania dodawać pokruszoną czekoladę, sok…
Listy
Czekolady deser na ciepło
by Lidia Herok • • 0 Comments
Składniki: ¼ kostki masła ½ szkl mąki pszennej 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 szkl. mleka 4 jajka ½ szkl. cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania: Masło rozpuścić w rondelku po czym dodać do niego mąkę i zasmażyć. Gdy mąką się zarumieni dodać czekoladę. Energicznie mieszając wlać mleko. Gdy powstanie jednolita masa zdjąć z…