Składniki : 10 dag gorzkiej czekolady 1/8 l bitej śmietany 1 l mocnej gorącej kawy cynamon gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej po czym wymieszać z bitą śmietaną i rozdzielić na filiżanki. Zalać je gorącą kawą i posypać gałką muszkatołową oraz cynamonem.
Tag: czekolada
Listy
Kawa z czekoladą, śmietanką i skórką pomarańczy
by Ilona Wojtkowiak • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka bardzo mocnego naparu kawy 1 szklanka gorącej czekolady 2 łyżki bitej śmietanki szczypta otartej skórki pomarańczy Sposób przyrządzenia: Kawę wymieszać z czekoladą, rozlać do filiżanek, do każdej dodać bitą śmietanę, posypać szczypta otartej skórki.
Listy
Kawa na sposób meksykański
by Kalina Jarząbek • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka mocnego naparu kawy 4 łyżeczki gorącej czekolady ½ szklanki bitej śmietany ½ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka cukru Sposób przyrządzenia: Bitą śmietanę wymieszać z cynamonem i gałką muszkatołową. Do 4 gorących filiżanek wlać po łyżeczce czekolady, dodać kawę wymieszaną z cukrem, udekorować bitą śmietaną z dodatkami.
Listy
Mandarynki w czekoladzie
by Janusz Zagórski • • 0 Comments
Składniki: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki chudego mleka 4 mandarynki Sposób wykonania: Czekoladę pokruszyć i dodać do mleka po czym podgrzewać całość na małym ogniu do momentu aż czekolada się rozpuści, wówczas zdjąć z ognia aby ostygła. W miedzy czasie obrać mandarynki i podzielić je na cząstki, które zanurzyć w czekoladzie. Następnie odstawić na…
Listy
Pomarańcze zanurzone w czekoladzie
by Janusz Zagórski • • 0 Comments
Składniki: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki chudego mleka 2 pomarańcze Sposób wykonania: Czekoladę pokruszyć i dodać do mleka po czym podgrzewać całość na małym ogniu do momentu aż czekolada się rozpuści, wówczas zdjąć z ognia aby ostygła. W miedzy czasie obrać pomarańcze i podzielić je na cząstki, które zanurzyć w czekoladzie. Następnie odstawić na…