Składniki:
-
- 2 filety (po 20 dkg) z łososia
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2 łyżki zgniecionego w prasce czosnku
- sól
- 2 łyżeczki soku z limonki
Składniki: 2 l soku pomarańczowego w kartoniku 1 l wody gazowanej 8 plasterków cytryny 4 łyżki syropu owocowego Sposób wykonania: Do dzbanka wlać sok pomarańczowy oraz wodę gazowaną. Dodać syrop owocowy i dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić plasterki cytryny.
Składniki: 1 rosołowa porcja z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 por / biała część/ kawałek selera 2 jajka 5 dkg ryżu 2 żółtka 2 cytryny sól natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać 2 litry wody, dodać umytą, obraną, pokrojoną w kostkę włoszczyznę, szczyptę soli i gotować , aż wywar będzie aromatyczny, przecedzić, dodać …
Składniki: listki mięty 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka wody kruszony lód 50 ml whisky 1 plasterek cytryny Sposób wykonania: Miętę rozetrzeć razem z cukrem i odrobiną wody. Następnie wlać whisky i dodać kruszony lód. Udekorować plasterkiem cytryny.
Składniki: 500 ml herbaty cukier kostki lodu schłodzona woda mineralna plasterki cytryny Sposób wykonania: Zaparzoną herbatę odstawić do ostygnięcia a potem mocno schłodzić w lodówce. Następnie przelać ją do szklanek. Doprawić do smaku cukrem. Wrzucić kostki lodu i uzupełnić wodą mineralną.