Składniki: • 4 białka • 25 dkg cukru pudru • 30 dkg zmielonych migdałów • otarta skórka z cytryny • 5 łyżek mąki pszennej • 1 łyżeczka cynamonu • rum Sposób przyrządzenia: Białka ubić, stopniowo dodając cukier puder. Około ¼ objętości piany odłożyć na lukier. Resztę piany wymieszać z migdałami, cynamonem, skórką z cytryny i…
Tag: cynamon
Ciasta
Speculaasjes
by Vjesja • • 1 Comment
Skład: 200g maki 120g masła 100g brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6g speculaas przypraw – 1 łyżka sól 50g migdałów Przyprawa speculaas: 20g cynamonu 10g zmielonej gałki muszkatelowej 5g zmielonych gożdzików szczypta kardamonu (10g przypraw na 250 – 300g mąki) Sposób przyrządzenia: Migdały posiekać (bez obierania) Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać…
Bezalkoholowe
Kakao o nowym smaku.
by pejsik • • 1 Comment
Aby zmienić smak tradycyjnego kakao można: * dodać wanilii i/lub cynamonu * dorzucić gałkę lodów * dodać utarte z cukrem żółtko * dodać odrobiny koniaku i na wierzch bitej śmietany
Sosy
Ketchup
by Anerite • • 0 Comments
Koktaile
Grog tradycyjny
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: – 50 ml alkoholu (whisky, ginu, brandy, rumu lub araku) – 3 łyżeczki cukru – 0,5 cytryny – 1 goździk – szczypta cynamonu – 150 ml wody Cukier rozpuścić w wodzie, wcisnąć do niego sok z cytryny, dodać przyprawy i alkohol. Podgrzć do wrzenia. Podawać bardzo gorący, w szklance z metalowym uchwytem.