Składniki: 2 łyżeczki zmielonej kawy goździk szczypta cynamonu szczypta cukru 250 ml wody Sposób wykonania: Kawę, goździk, cynamon oraz cukier podlać odrobiną wody i dokładnie utrzeć po czym podgrzewać na małym ogniu uzupełniając całość wodą. Następnie zestawić z ognia a gdy ostygnie ponownie podgrzać. Przed podaniem przecedzić przez sito.
Tag: cynamon
Listy
Kawa po mauretańsku
by Monika Kawecka • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki drobno zmielonej kawy 300 ml wody szczypta mielonego pieprzu szczypta mielonego cynamonu cukier do smaku 2,3 krople aromatu różanego Sposób przyrządzenia: W dzbanku żaroodpornym zalać zimną wodą kawę, pieprz i cynamon. Powoli podgrzewać doprowadzając do granicy wrzenia, odstawić na 1 minutę i ponownie podgrzewać . Operacje powtarzać 3 razy. Tak zaparzoną kawę…
Listy
Kawa z zagęszczonym mlekiem i cynamonem
by Karolina Niedźwiecka • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki mocnego roztworu kawy rozpuszczalnej 2 szklanki gorącego, zagęszczonego mleka szczypta cynamonu cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Gorące mleko wlać do termosu i potrząsać nim energicznie przez około 15 sekund. Spienione mleko przelać do wysokich szklanek, ostrożnie, po ściance szklanki dolać posłodzoną kawę, posypać cynamonem.
Listy
Kawa korzenna z rumem
by Marzena Chudzik • • 0 Comments
Składniki: 2 filiżanki mocnego naparu kawy 2 łyżki rumu 1,5 łyżeczki cukru 2 goździki szczypta mielonego cynamonu 2 łyżki bitej śmietanka 1 łyżeczka kakao Sposób przyrządzenia: Kawę wymieszać z cynamonem, cukrem i rumem, rozlać do 2 gorących filiżanek. Do każdej dodać 1 goździka, łyżkę bitej śmietanki, posypać kakałem.
Listy
Podgrzewana kawa z przyprawami
by Paulina • • 0 Comments
Składniki : 2 łyżeczki zmielonej kawy goździk szczypta cynamonu szczypta cukru 250 ml wody Sposób wykonania: Kawę, cynamon, goździki oraz cukier podlać odrobina wody i dokładnie utrzeć po czym uzupełnić wodą i podgrzać na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia. Wówczas zestawić z ognia a gdy ostygnie ponownie podgrzać. Następnie przecedzić kawę przez sitko i…