Składniki: 1/2 kg. mąki 3 żółtka 30 dag. margaryny 3 łyżki gęstej śmietany szklanka cukru proszek do pieczenia galaretki w trzech kolorach foremki Przygotowanie:Mąkę i tłuszcz posiekać na stolnicy, dodać resztę składników izagnieść. Ciasto rozwałkować i wykrawać foremką ciasteczka .W środku robićotworki na galaretkę , z brzegu na nitkę słomką do napojów. Piec 40minut w…
Tag: ciastka
Ciastka
Ciasteczka z makiem przekładane marmoladą
by Donata • • 0 Comments
Składniki: 3 jajka 1 szkl. mąki ½ szkl. cukru esencja waniliowa 1 łyżka maku 20 dag marmolady tłuszcz Sposób wykonania;Do jaj wsypać cukier i ubić całość na parze, wówczas dodać mąkę i esencję waniliową, delikatnie połączyć.Z ciasta łyżeczką nakładać ciasteczka na blasze wysmarowaną tłuszczem. Następnie posypać ciasteczka makiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut.Upieczone…
Ciastka
Francuskie ciastka z czekoladą
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 30 dag mrożonego ciasta francuskiego 10 dag czekolady czekoladowa posypka Sposób wykonania;Ciasto francuskie rozmrozić po czym go rozwałkować i wyciąć z niego podłużne ciasteczka.Następnie ułożyć je na blasze schłodzonej wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.Połowę upieczonych ciasteczek posmarować roztopioną czekoladą i przykryć resztą ciasteczek.Delikatnie je docisnąć, polać czekoladą…
Ciastka
Lekkie kokosanki
by Natalia • • 0 Comments
Składniki: 3 białka 15 dag cukru pudru 15 dag wiórków kokosowych 1 łyżeczka soku z cytryny polewa czekoladowa makaroniki kokosowe Sposób wykonania:Białka ubić na sztywną pianę po czym nie przerywając ubijana wsypywać powoli cukier.Następnie dodać wiórka koksowe oraz sok z cytryny.Delikatnie przemieszać i układać małe porcje na blasze wysmarowanej tłuszczem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160…
Ciastka
Napoleonka na krakersach
by Basia • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. mleka 3 jajka 1 szkl. cukru cukier waniliowy 1 szkl. mąki 1 duża paczka krakersów Sposób wykonania:Do jajek wsypać cukier oraz cukier waniliowy.Całość dokładnie utrzeć w trakcie dosypując stopniowo mąkę na gładką masę, wówczas wlać jeszcze mleko nie przerywając mieszana.Trzymać całość na ogniu około 3 minut po czym odstawić do ostygnięcia.Krakersy ułożyć…