Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciastka

Masa mleczna do ciastek

 Składniki: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 175 g miękkiego masła 1 szklanka mleka w proszku Sposób wykonania; Mleko przelać do rondelka. Dodać do niego cukier i gotować cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Wówczas zdjąć mleko z palnika i odstawić do ostygnięcia. W między czasie masło zmiksować po czym nie przerywajac mieszania dodawać…

Pierniczki Jagody

Składniki: 1 kg mąki pszennej 40 dag miodu 40 dag cukru 10 dag masła 2 jajka 2 dag przyprawy do piernika proszek do pieczenia Sposób wykonania: Do rondleka wsypać 2 łyżki cukru, które zarumienić na małym ogniu. Wówczas dodać resztę cukru, miód oraz 2 łyżki wody. Wszytskie skałdniki dokałdnie ze sobą wymieszać. Doproadzić do wrzenia…

Piernikowe choinki

Składniki: szklanka miodu 25 dag mąki pszennej 2 łyżki smalcu lub margaryny 4 łyżki mleka mała torebka proszku do pieczenia sok i skórka otarta z połowy cytryny przyprawa do pierników sól Sposób wykonania: Miód razem z tłuszcze m wrzucić do rondelka i rozpuścić po czym zestawić z ognia i ostudzić. Wówczas dodać mąkę wymieszaną z…

Złociste romby z rodzynkami

Składniki: 1 szklanka miodu 1 szklanka maku 1/2 szklanki cukru garść rodzynek 1 łyżeczka oleju Sposób wykonania: Do rondelka wlać miód i go rozpuścić na małym ogniu. Wówczas dodać do niego mak oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż całość się zarumieni. Pod koniec smażenia wrzucić jeszcze garść rodzynek. Powstałą masę rozsmarować…

Miodowe łamańce z makiem

Składniki: 1 szklanka miodu 1 szklanka maku 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka oleju Sposób wykonania: Do rondelka wlać miód i go rozpuścić na małym ogniu. Wówczas dodać do niego mak oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż całość się zarumieni. Powstałą masę rozsmarować na blasze posmarowanej olejem. Odstawić do zastygnięcia. Następnie zastygnięty…