Składniki: 0,5 kg borówek 0,25 l śmietany cukier Sposób wykonania: Borówki przełożyć do kamionkowej miseczki potem włożyć je do lekko nagrzanego piekarnika. Gdy się upieką wyjąć je i oprószyć je cukrem. A gdy ostygną polać je śmietaną.
Tag: borówki
Listy
Dżem borówkowy Pawła
by Paweł Augustyn • • 0 Comments
Składniki: 4 filiżanki borówek 3 filiżanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób wykonania: 1 filiżankę borówek przetrzeć przez sito i ponownie dodać do reszty poziomek. Trzymać na małym ogniu około 10 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać sok z cytryny oraz cukier, wymieszać i nadal gotować przez jakieś 20 minut. Na koniec…
Listy
Dip z chrzanem i borówkami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 słoiczek chrzanu 1 kieliszek czerwonego wina 1 szklanka smażonych w cukrze borówek 1 gruszka sok i starta skórka z cytryny kawałek świeżego imbiru Sposób przyrządzenia: Gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zmiksować z borówkami, chrzanem, winem, sokiem z cytryny i startą cytrynową skórką. Dla zaostrzenia smaku dodać starty imbir. Wszystkie składniki dokładnie…
Listy
Borówki amerykańskie z brzoskwinią i jogurtem
by Bożena Samiec • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. borówek amerykańskich 2 brzoskwinie 4 łyżeczki dżemu malinowego listki melisy Sos: 400 ml jogurtu łyżeczka śmietanki kremowej sok z cytryny płynny miód Sposób wykonania: Jogurt ubić po czym dodać do niego śmietankę i doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz miodem. Następnie jagody ułożyć na dnie pucharków, zalać je jogurtowym sosem. Natomiast…
Listy
Polędwica wołowa ziołami pachnąca
by Ewelina • • 0 Comments
Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1 łyżka masła 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka bazylii 1cząbry 1 łyżeczka mielonego pieprzu Sos borówkowy: 15 dkg borówek 10 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Polędwicę umyć osączyć na papierowym ręczniku, dokładnie obtoczyć w sosie sojowym i obsypać przyprawami. Folię aluminiową posmarować masłem, ułożyć polędwicę i ściśle…