Składniki: 1 Krzyżówka (dzika kaczka) lub 2 Cyranki (też dzikie kaczki) lub 1 Cietrzew lub 2 Kuropatwy 1 kg czerwonej kapusty 8 dag tłuszczu 5 dag cebuli 2 dag mąki 250 ml wody Ocet (najlepiej z czerwonego wina) Kieliszek czerwonego wina Kilka ziaren jałowca Sól Cukier Przygotowanie: Po wypatroszeniu nie oprawiamy dalej ptaka tylko wieszamy…
Tag: biwak
Biwak
Pieczony bażant.
by marek • • 1 Comment
Biwak
Kuropatwy duszone w śmietanie.
by marek • • 1 Comment
Składniki: 3 kuropatwy lub 2 cietrzewie 6 dag tłuszczu roślinnego 2 dag mąki 250 ml śmietany Natka pietruszki Sól Jałowiec Przygotowanie: Kuropatwy lub cietrzewie oprawić (ale NIE płukać, i nigdy nie mieszać kuropatw z cietrzewiami podczas samego gotowania) i powiesić w chłodnym miejscu (NIE lodówce) na 1-2 dni (w lecie) lub 3-4 w zimę. Kiedy…
Biwak
Zając w sosie własnym.
by marek • • 0 Comments
Składniki: Comber i uda zająca/dzikiego królika 5 dag marchwi 5 dag selera 5 dag pietruszki 5 dag cebuli 2 dag mąki 1 litr oleju butelka octu cukier pieprz ziarnisty pieprz mielony ziele Angielskie liście laurowe natka pietruszki jałowiec sól Przygotowanie: Mięso skropić i natrzeć octem. Warzywa obrać, pokroić w cieniutkie plasterki dodać 10 ml oleju…
Biwak
Gulasz z jelenia.
by marek • • 0 Comments
Składniki: 2 kg mięsa z jelenia, sarny lub daniela (można mieszać te 3) 2 butelki półwytrawnej Sofii 3 śmietany 18% 40-75 dag suszonych grzybów; borowików, rydzy lub prawdziwków (świeże grzyby raczej się nie nadają choć to w końcu surwiwal ) Pieprz mielony Sól (bardzo mało) Oliwa ewentualnie olej lub inny tłuszcz roślinny (zwierzęcy psuje smak)…