Składniki: 2-4 białka sól łyżka octu winnego Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia z dodatkiem soli i octu winnego. Wówczas biała wlać na wrzątek i trzymać na małym ogniu aż się ugotują. Gdy staną się twarde, odcedzić je i pokroi w kostkę.
Tag: białko
Listy
Piankowy deser z konfiturą truskawkową
by Bożena Utrata • • 0 Comments
Składniki: 0,5 l konfitury truskawkowej 7 surowych białek 1 szkl. cukru pudru łyżka cukru likier brzoskwiniowy masło Sposób wykonania: Konfiturę, ½ szkl. cukru oraz 3 białka zmiksować ze sobą. Następnie pozostały cukier oraz resztę białek ubić na sztywną pianę i dodać do poprzedniej masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, posypać cukrem i…
Dodatki
Lukier biały
by Zuzanna Grochowska • • 0 Comments
Dodatki
Lukier różowy
by Zuzanna Grochowska • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl. zmielonego przesianego cukru ½ białka sok z ½ cytryny ½ łyżeczki soku z żurawin Sposób wykonania: Cukier z dodatkiem białka oraz soku cytryny ucierać łyżeczką do momentu, aż masa stanie się biała ale nie powinna być zbyt gęsta. Następnie dodać sok żurawiny i dokładnie wymieszać.