Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: białe wino

Kruszon z ananasa

Składniki: 1 ananas 150 g cukru 20 ml ginu 20 ml curacao 2 butelki białego wina syrop cukrowy 2 butelki wody mineralnej Sposób wykonania; Obranego ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć je cukrem i zalać ginem, curacao oraz 1 butelka białego wina. Odstawić na kilak godzin. Po tym czasie wlać druga butelkę wina, wodę mineralną…

Kruszon egzotyczny

Składniki: 4 pomarańcze 4 grejpfruty 4 łyżki cukru 100 ml amaretto 1 l wytrawnego białego wina sok z ½ cytryny 750 ml wytrawnego musującego wina 2 gałązki melisy Sposób wykonania: Obrane pomarańcze i grejpfruty podzielić na cząstki po czym zasypać je cukrem i polać likierem. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wlać…

Kruszon z owoców jagodowych i banana

Składniki: 300 g różnych owoców jagodowych 100 g cukru 4 banany 125 ml winiaku 700 ml półwytrawnego białego wina 700 ml półwytrawnego wina musującego Sposób wykonania: Owoce zasypać cukrem i odstawić do puszczenia przez nie soku. W między czasie banana obrać, pokroić w plasterki i zalać winiakiem. Odstawić na kilka minut po czym przełożyć do…

Kruszon z marzanką

Składniki: 1 marzanka wonna bez kwiatostanu 2 butelki półwytrawnego białego wina 1 melon miodowy 5 łyżek likieru miętowego 1 butelka wina musującego Sposób wykonania: Marzankę przywiązać do łyżki i powiesić na misie. Zalać ją winem i odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce. Gdy całość się schłodzi wyjąc marzankę a dodać kulki wydrążone z melona. Wlać…

Ananas z rumem

Składniki: 1 cytryna 1 puszka krojonego ananasa 40 ml rumu cukier 2 butelki białego wina 3 butelki piwa pszennego Sposób wykonania: Ananas rozgnieść po czym dodać do niego sok z cytryny oraz rum. Wlać wino oraz piwo i doprawić do smaku cukrem. Dokładnie wymieszać.