Składniki dla 4 osób; 1 mały seler 4 pomarańcze 100g orzechów włoskich 4 łyżki śmietany z soi 4 łyżki białego wina sól, pieprz cytryna Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę z sokiem z cytryny. Umyty seler pokroić w kostkę, wrzucić do wody i przez minutę gotować. Obrane pomarańcze pokroić na kawałki, orzechy posiekać i połączyć z selerem.…
Tag: bezmięsne
Wegetariańskie
Pesto z bazylią i szpinakiem
by Vjesja • • 0 Comments
Wegetariańskie
Sos z kalafiora
by Vjesja • • 2 komentarze
Składniki: 1 kalafior 75ml oleju z oliwek 1 cebulka 2 ząbki czosnku 0,25 łyżeczki chili sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Podzielić kalafiora na różyczki, usuwając twarde łodygi.Ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Cebulkę pokroić, czosnek wycisnąć i usmażyć na oleju na złoto. Razem z kalafiorem zmiksować dodając sól, chili i pieprz do smaku.
Wegetariańskie
Guacamole sos z avocado
by Vjesja • • 0 Comments
Składniki: 3 dojrzałe avocado 25g czerwonej, pokrojonej cebulki 0,5 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżki sproszkowanego kminku 0,5 sproszkowanego czosnku tabasco Sposób przyrządzenia: Avocado dokładnie rozgnieść, dodać cebulkę i resztę składników do smaku. Podawać np. do ziemniaków w mundurkach ( meksykanski przepis ).
Wegetariańskie
Sałatka ananasowo – pomarańczowa z imbirem
by Vjesja • • 1 Comment
Składniki: 2 pomarańcze 1 ananas ( świeży i dojrzały ) 1 jabłko sok z cytryny imbir świeży ( 0,5-1 łyżeczki startego ) Sposób przyrządzenia: Pomarańcze obrać ze skóry także tej białej, przeciąć przez środek i usunąć pestki. Pokroić na kawałki. Z ananasa odciąć liście, przekroić go na pół ( wzdłuż ), pokroić na plastry, usunąć…