Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezmięsne

Waldorf

Składniki dla 4 osób; 1 mały seler 4 pomarańcze 100g orzechów włoskich 4 łyżki śmietany z soi 4 łyżki białego wina sól, pieprz cytryna Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę z sokiem z cytryny. Umyty seler pokroić w kostkę, wrzucić do wody i przez minutę gotować. Obrane pomarańcze pokroić na kawałki, orzechy posiekać i połączyć z selerem.…

Sos z kalafiora

Składniki: 1 kalafior 75ml oleju z oliwek 1 cebulka 2 ząbki czosnku 0,25 łyżeczki chili sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Podzielić kalafiora na różyczki, usuwając twarde łodygi.Ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Cebulkę pokroić, czosnek wycisnąć i usmażyć na oleju na złoto. Razem z kalafiorem zmiksować dodając sól, chili i pieprz do smaku.

Guacamole sos z avocado

Składniki: 3 dojrzałe avocado 25g czerwonej, pokrojonej cebulki 0,5 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżki sproszkowanego kminku 0,5 sproszkowanego czosnku tabasco Sposób przyrządzenia: Avocado dokładnie rozgnieść, dodać cebulkę i resztę składników do smaku. Podawać np. do ziemniaków w mundurkach ( meksykanski przepis ).