Składniki: 60 ml brązowego cukru 30 ml syropu cukrowego 100 ml mleka pół drobno pokrojonego banana Sposób wykonania: Do shakera wsypać cukier po czym wlać syrop cukrowy oraz mleko. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do szklanki. Udekorować kawałkiem banana.
Tag: bez alkoholu
Listy
Kwas jabłkowy z rodzynkami
by Gosia Kraszkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg papierówek ½ kg rodzynek 5 l wody Sposób wykonania: Jabłka pokroić na małe kawałki i wrzucić do gęsiora. Dodać do nich rodzynki i zalać casco wodą. Odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Po tym czasie przecedzić płyn i przelać do butelek. Odstawić jeszcze na kilka dni.
Bezalkoholowe
Kwas z serwatki
by Patryk Drzazga • • 0 Comments
Składniki: 5 l mlecznej serwatki 200 g cukru 50 g drożdży miód Sposób wykonania: Serwatkę lekko podgrzać po czym wsypać do niej cukier oraz drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 6 godzin. Po tym czasie dodać miód. Całość wymieszać i schłodzić.
Bezalkoholowe
Kwas imbirowy
by Patryk Drzazga • • 0 Comments
Składniki: 10 l wody 1 kg cukru 3 pokrojone cytryny garść imbiru 50 g drożdży Sposób wykonania: Do wody wsypać cukier, imbir oraz dodać cytrynę oraz drożdże. Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 20 minut. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia i rozlać odo butelek. Szczelnie zakręcić i dostawić.
Bezalkoholowe
Kwas miętowy
by Łukasz Sobkowiak • • 0 Comments
Składniki: 500 g razowych sucharów 15 gałązek mięty 2 szkl. cukru 50 g drożdży 50 g rodzynek 5 ½ l wody Sposób wykonania: Suchary zalać wrzącą wodą i odstawić na 6 godzin po czym wodę zlać i wymieszać z cukrem. Następnie dodać mięte oraz drożdże, które moczyły się wcześniej w wodzie około 12 godzin.…