Skład: 800 g baraniny 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 seler 250 ml octu 3% 2 łyżka masła 1/2 kostka bulionowej 1 liść laurowy 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca sól pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte mięso sparzyć połową octu, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, polać masłem włożyć do brytfanki i piec w piekarniku w…
Tag: baranina
Baranina
Wędzone mięso jagnięce – Hangikjöt
by marek • • 0 Comments
Islandczycy uwielbiają hangikjöt. Ten wędzony, a najczęściej później jeszcze gotowany, przysmak z mięsa jagnięcego lub baraniego jest podstawowym daniem na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Jedzony jest do kanapek, jako danie obiadowe, na przyjęciach. Gdyby chcieć zrobić hangikjöt tradycyjnym staroislandzkim sposobem, należałoby nadzwyczaj starannie przygotować sobie warsztat pracy, a smakowity efekt nie byłby taki szybki…