Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: baranina

Pieczeń barania z jarzynami

Skład: 800 g baraniny 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 seler 250 ml octu 3% 2 łyżka masła 1/2 kostka bulionowej 1 liść laurowy 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca sól pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte mięso sparzyć połową octu, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, polać masłem włożyć do brytfanki i piec w piekarniku w…

Wędzone mięso jagnięce – Hangikjöt

Islandczycy uwielbiają hangikjöt. Ten wędzony, a najczęściej później jeszcze gotowany, przysmak z mięsa jagnięcego lub baraniego jest podstawowym daniem na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Jedzony jest do kanapek, jako danie obiadowe, na przyjęciach. Gdyby chcieć zrobić hangikjöt tradycyjnym staroislandzkim sposobem, należałoby nadzwyczaj starannie przygotować sobie warsztat pracy, a smakowity efekt nie byłby taki szybki…

Jagnięcina w sosie curry 2

Islandczycy uważają mięso jagnięce za najlepszy rodzaj mięsa. Chyba coś w tym jest…

Skład:
• 1 kg jagnięciny, pociąć na duże kawałki
• 1/2 cebuli
• 1 łyżka curry
• 1 łyzka soli
• olej lub margaryna
• 2-3 łyżki mąki, albo zagęszczacza
• szklanka ryżu
• szklanka mleka