Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: alkohol

Joanna

Składniki: 50 ml Bourbona 10 ml soku z cytryny łyżka syropu cukrowego 1-2 łyżki maraschino 3 łyżki angostury kilka kostek lodu Sposób wykonania: Do shakera walc Burbon, sok z cytryny, syrop cukrowy, kilka kropli maraschino i angosturę. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do szklanki. Przed podaniem wrzucić kostki lodu.

Kolega

Składniki: 40 ml Jameson Irish Whisky 1/2 barowej łyżeczki wódki anyżowej Pastis 1/2 barowej łyżeczki likieru pomarańczowego 15 kropli likieru Maraschino 8 kropli Angostury Bitters 1/2 plastra pomarańczy 1 zielona oliwka kilka kostek lodu Sposób wykonania: Do shakera wlać whisky, wódkę, likiery, kilka kropli angostury. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do szklanki. Przed podaniem wrzucić kostki…

Przyjaźń

Składniki: 40 ml Scotch Whisky 10 ml czerwonego wermutu 10 ml wytrawnego wermutu 15 kropli likieru Benedictine skórka z cytryny kilka kostek lodu Sposób wykonania: Do shakera wlać whisky, wermut oraz likier. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do szklanki. Przed podaniem wrzucić kostki lodu i udekorować skórką z cytryny.

Scotch Whisky

Składniki: 30 ml likieru Cointreau 30ml Scotch Whisky 30 ml likieru Kahla sok z 1/4 cytryny kilka kostek lodu Sposób wykonania; Do shakera wlać likier, whisky oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do szklanki. Przed podaniem wrzucić kostki lodu.

Kocur

Składniki: 30 ml wytrawnego białego wina 30 ml ginu 5 ml likieru pomarańczowego ½ łyżeczki absyntu 15 ml soku z cytryny Sposób przyrządzenia: W shakerze wymieszać wszystkie składniki z dodatkiem lodu, przez sitko przelać do szklanki.