Składniki;
- 400 g mąki
- 10 g drożdży
- ½ szkl. mleka
- jajko
- łyżka masła
- ½ łyżeczki soli
- cukier
- mąką
- sól
Sposób wykonania:
Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać odrobinę cukru i całość dokładnie utrzeć.
Natomiast masło utrzeć razem z mąką, jajkiem i solą po czym nie przerywając ucierania dodać drożdżowy rozczyn.
Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie formować z niego cienkie wałki, które zlepić w kółeczka.
Wrzucić je na osolony wrzątek i gotować około 5 minut.
Następnie odcedzić je, posypać solą i ułożyć na blasze oprószonej mąką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 5 minut po czym obniżyć temperaturę do 15 stopni i piec jeszcze 10 minut.