Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomarańczowe krążki Wandy

 

Składniki:

  • 20 dag cukru
  • 35 dag mąki
  • 1 kostka masła (25 dag)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 pomarańcz

Sposób wykonania:

  1. Do makutry przełożyć masło pokrojone na mniejsze kawałki.
    Dodać jogurt, cukier, cukier waniliowy i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę.
    Wówczas dodać skórkę startą z pomarańczy (wcześniej sparzyć ją wrzątkiem).
    Wsypać jeszcze mąkę i zagnieść gładkie ciasto.
    Z powstałego ciasta formować małe kulki, które zgnieść ręką aby powstały krążki.
    Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut na złoty kolor.

Liczba porcji: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *